24. 11. 2020.
Poslanici o radu MUP-a

NSRS: Opozicija poručila – Vlada priznala bankrot Fonda PIO

Ipak, veći dio dana poslanici su potrošili na raspravu o trezorskom načinu isplate penzija. Čim su se vratili u salu iz koje su i danas izlazili kad je predsjedavao Nenad Stevandić, opozicionari su poručili da se time neće riješiti dubioza u Fondu PIO, već njihovo dugovanje prelazi u budžet.

Mi to nismo ni tvrdili- branio se predlagač seta zakona. Ministar finasija Zoran Tegeltija poručio je da su to tražili penzioneri Republike Srpske čime će isplata penzija od sada će biti prioritet. Iz opozicionih redova čulo se da je jasno da je Vlada konačno priznala bankrot Fonda PIO .

“Ja ne vidim cijeli ovaj set propisa kao rješavanje problema nego se ovdje u suštini radi o prebacićemo problem j na neko manje bolno mjesto. To je otprilike bolje da imamo ranu na stopalu nego da imamo ranu na jetri”, rekao je šef Kluba poslanika NDP-a Dragan Čavić.

“I pozicija i opozicija će se sutrašnjim glasanjem opredijeliti i poslati poriuku proije svega penzionerima da li prihvataju da penzije u Srpskoj budu prvi prioritet u budžetu RS, a sve poslije toga drugo dolazi”, rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

U ime predlagača zakona, ministar finasija Zoran Tegeltija svako malo držao je riječ. Nakon penzionog, na trezorski način poslovanja kaže, Vlada će da uvede i zdravstveni sistem. U nacrtu budžeta za narednu godinu, isti plan finasiranja uveli su i glavnoj službi za reviziju, što je opoziciju posebno naljutilo. Jasno im je, kažu da Vlada na taj način pokušava da i službu za reviziju stavi pod apsolutnu kontrolu.

“Sada ćemo imati zaista jednu apsurdnu situaciu, koja nigdje nije u svijetu. Glavna služba koja treba da kotroliše izvršnu vlast bude dio nje po načinu finasiranja”, objasnio je poslanik PDP-a Slaviša Marković.

Svaki momenat Stevandićevog odsustva opozicija se trudila da iskoristi. Tvrde da Nacrt budžeta u ovakvoj formi nije trebalo ni predlagati. Apsurdno je kažu, da za narednu godinu nije predviđeno 930 miliona koliko je potrebno za isplatu penzija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender