15. 06. 2021.
Zavirili smo u Studentski dom u Banjaluci (FOTO)

Zavirili smo u Studentski dom u Banjaluci (FOTO)

Zavirili smo u Studentski dom u Banjaluci (FOTO)

Studentski domovi u Banjoj Luci su u jako lošem stanju, a o tome se rijetko priča – bar tako tvrde neki studenti.

Ali zato se priča o tome da je najavljeno poskupljenje smještaja, koje bi trebalo stupiti na snagu početkom sljedeće godine.

Pored uobičajenih žalbi na stanje u domu, studenti su ove godine suočeni i sa problemom grijanja. U odnosu na prošlu grijnu sezonu, grijanje ne samo da je neredovno nego su i radijatori osjetno hladniji. Toplu vodu studenti imaju svakog drugog dana, ali ne cijeli dan već samo u određenom vremenskom periodu.

DOM 1

Stolarija je dotrajala, „pomaže“ joj vlaga, koju nikako ne voli stari namještaj ispod kojeg se ponekad mogu pronaći žohari.

„Uslovi nisu na zadovoljavajućem nivou, brucoš sam i razočaran sam stanjem u domu. Na skali od nula do 5, dajem ocjenu 1. Prozori ne dihtuju i ne mogu se zatvoriti, vlaga je po čitavoj sobi, namještaj je dotrajao, suočavamo se i sa najezdom žohara kojih je sve više i više“, kaže Zoran Bogdanić, student prve godine Šumarskog fakulteta.

Studenti u sobe unose, alkohol, frižidere i televizore

„Ministarstvo će sve učiniti samo da se studenti ne bi bunili i protestvovali. Situacija je takva kakva je, ali pravilnik se godinama ne poštuje. Istina, imamo problema sa grijanjem tako da korištenje grijalice u ovim trenucima studentima dođe kao olakšavajuća okolnost. Ali nisu tu samo u pitanju grijalice, oni u sobe donose i frižidere i televizore a sve to je striktno zabranjeno u pravilniku. Zabranjeno je i unošenje alkohola ali se opet unosi i niko im to ne zabranjuje, a oni se opet bune za sve. I da poskupi smještaj u domu opet su u pitanju neznatne cifre u odnosu na ono što imaju“, rekao nam je neko ko nije želio biti imenovan.

DOM 2

U Upravi Studentskog doma novinarima su objasnili da je problem sa grijanjem nastao zato što je zbog neobično visokih temperatura napolju isporuka toplotne energije umanjena, što nije dovoljno za zagrijavanje vode.

DOM 4

Od utorka ove sedmice su pokušali toplu vodu naizmjenično puštati, tako da paviljoni svaki drugi dan dobiju toplu vodu, međutim ova ideja nije bila najbolje rješenje. Zato su odlučili preći na drugi način rada kotlovnica i grijanje vode na struju, dok se temperature ne spuste napolju, a isporuka grijanja iz “Toplane” postane bolja.

DOM 5

S druge strane iz “Toplane” su objasnili da se toplotna energija isporučuje u skladu sa spoljnim temperaturama, te da nedostatak tople vode u paviljonima nije u njihovoj nadležnosti.

Tehničari Studentskog centra rekli su „Nezavisnim novinama“ da se zagrijavanje vode na struju koristi ljeti, da da će donijeti značajne izdatke centru ako vodu krenu zagrijavati na struju i tokom grijne sezone, te da bi u tom slušaju došlo i do preopterećenja potrošnje.

(mojKontakt/Slaviša Đurković)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender