24. 06. 2021.
Bosić: Zalažemo se za ljude koji će raditi u interesu naroda

Bosić: Zalažemo se za ljude koji će raditi u interesu naroda

Bosić: Ustavni sud je sam sebi pucao u nogu

“Bošnjaci misle da su u prednosti zato što se usvajaju odluke preko stranih sudija preglasavanjem druga dva naroda. Ali, šta im vrijede odluke ako one neće biti sprovođene. Ne vidim da bi takvo stanje moglo odgovarati čak ni Bošnjacima”, rekao je Bosić za “Euroblic”.

On smatra da je to osnov za nadu da se može postići dogovor o neophodnim promjenama, dok, u suprotnom, odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike može poslužiti za dalje dizanje političkih tenzija, što bi bio željeni rasplet za pojedine politike koje se baziraju na konfliktu.

Bosić kaže da, ukoliko zakon o Ustavnom sudu BiH bude odbijen, treba razmotriti kako adekvatno reagovati u skladu sa procjenom interesa Republike Srpske.”Sve je u igri, pa i napuštanje zajedničkih institucija BiH kao najdrastičnija mjera”, poručio je Bosić koji je i predsjednik SDS-a.

On je rekao da treba imati u vidu da poslije takve drastične mjere nema više povratka, ističući da ovakve stvari ne smiju biti korištene za uskostranačke ili lične dnevnpolitičke interese.

“Imam osjećaj da u Federaciji BiH, ali i u međunarodnoj zajednici, neki političari upravo priželjkuju ovakav rasplet kako bi optužili Republiku Srpsku za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i na taj način otvorili put za njegovu promjenu”, rekao je Bosić.

Bosić smatra da je Ustavni sud BiH, odlukom o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, sam sebi pucao u nogu i postao invalid institucija.

On kaže da treba procijeniti da li bi referendum o Danu Republike Srpske bio korisniji sada ili nakon isteka roka od 120 dana, te napominje da treba imati u vidu da je procedura za raspisivanje referenduma komplikovana sa stanovišta blokada u Vijeću naroda.

Bosić kaže da inicijative kao što je ova sa Ustavnim sudom BiH i Danom Republike Srpske ne ukazuju na spremnost da se međusobno grade bolji odnosi u vlasti na nivou BiH.

“Tačno je da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovu inicijativu podnio davno prije fomiranja sadašnje vlasti na nivou BiH, ali je, u interesu stvranja boljih odnosa, mogao i povući svoju inicijativu”, rekao je Bosić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender