25. 11. 2020.
Incko prijeti bonskim ovlašćenjima, Dodik se ne obazire

Incko prijeti bonskim ovlašćenjima, Dodik se ne obazire

Incko prijeti bonskim ovlašćenjima, Dodik se ne obazire

Iskoristiću bonska ovlašćenja ako za to bude bilo potrebe, poručuje visoki predstavnik u BiH Valentin Incko iz Vilaha u Austriji, gdje je otišao na dvodnevni odmor. Kaže da je za reakciju dobio zeleno svjetlo od međunarodne zajednice. Pucaš u prazno, uzvraća predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Može u Austriji to objaviti, u Službenom glasniku njihovom, ali ovdje neće objaviti nikakva svoja ovlašćenja u našem Službenom Glasniku. Ranije je prijetio, sad iznosi svoje, pod navodnicima skromno mišljenje, ali u svakom slučaju on nije relevantan faktor vezano za to, referendum ima svoju proceduru, ona se dešava i radi se o odluci Narodne skupštine”, kategoričan je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Priča o referendumu tako se ne smiruje ni tokom vikenda. Bez obzira na prijetnje, visoki predstavnik vjeruje da izjašnjavanja građana najvjerovatnije neće ni biti. Incko kaže da je takav utisak stekao jer zaključci Narodne skupštine još nisu stupili na snagu. U suprotnom, referendum bi trebalo, tvrdi Incko, spriječiti po svaku cijenu.

“Pa na prošlom PIK-u koji je bio baš ovih dana bonska ovlašćenja su opet potvrđena. Opet je visoki predstavnik dobio podršku kao i u rezoluciji Savjeta bezbjednosti 10. novembra. Znači međunarodna zajednica priznaje taj instrument i oni ga podržavaju – ali, naravno, međunarodna zajednica više voli kulturu dijaloga”, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Dijaloga nema ni u najavi – naročito nakon pokretanja priče o novom referendumu o devetom januaru. Naročito nakon što je predsjednik Republike pojasnio da će se građani Srpske o ovom pitanju izjašnjavati bez obzira da li Zakon o ustavnom sudu bude usvojen u bh. parlamentu. Sa sarajevskog zimskog bazara ambasador Velike Britanije poručuje da ipak treba još malo pričekati.

“Mislim da svi moramo imati u vidu da Ustavni sud još nije objavio svoju odluku, oni su je samo najavili. Čitava priča izazvala je puno emocija ali mislim da svi zajedno moramo sačekati detalje, da vidimo samu presudu”, naglasio je Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH.

O srpskom jedinstvu i zajedničkoj izjavi potpisanoj nakon odluke Ustavnog suda pričalo se i u ATV-ovoj emisiji “Apostrof”. Neizbježna tema bile su i prijetnje visokog predstavnika bonskim ovlašćenjima.

“Institucija OHR-a je prevaziđena, ona je već postala surogat i potpuno nepotrebna i samo narušava odnose i sposobnosti ove države da sama riješava neka pitanja. Ne bih želio da komentarišem šta govori Valentin Incko, neka radi on ono što misli da radi ali naravno da će dobiti odlučan odgovor iz RS na ono što će on uraditi, ako pokuša nešto uraditi”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

“Ja mislim da će žrtava još biti i da ih mora biti. I da svako ko nosi vlast mora biti svjestan da se politička žrtva mora podnijeti da bi Republika išla dalje. Ako se mi budemo nagonjavali sa onim koji imaju krajnji bič. Ja ne mislim ovdje na Federaciju, ovdje nije u pitanju Federacija i bošnjačke stranke. Ovdje je u pitanju međunarodni faktor kojem najviše odgovara da se mi gložimo”, istakao je Dušan Berić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Ono oko čega je u Srpskoj ipak postignuto jedinstvo Valentin Incko ne želi da komentariše. Novi referendum koji se tiče odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru, za Valentina Incka je, baš kao i za ambasadora Velike Britanije, preuranjena priča. I dok Incko čeka na izdvojena mišljenja sudija Ustavnog suda, odluku o referendumu narodni poslanici bi mogli da izglasaju najvjerovatnije već na sljedećem redovnom zasjedanju.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender