25. 11. 2020.
Kalifornija: Napadači u San Bernardinu porijeklom Arapi, to je bio teroristički napad?

Kalifornija: Napadači u San Bernardinu porijeklom Arapi, to je bio teroristički napad?

Portal ”Vijesti umeta” podržao teroristički napad u Kaliforniji

Vijesti umeta oglasile su se i povodom napada u San Bernardinu u Kaliforniji. Ovaj portal koji je pod lupom i bezbjednosnih agencija u BiH u svom tekstu ističe da je ovaj napad uslijedio nakon blagoslovljenog napada u Parizu te napada u Tunisu.

“Ovo je dokaz da nema zemlja niti mjesta na svijetu u kojem nevjernici mogu biti sigurni od napada Islamske države. Ovo je dokaz da američke obavještajne službe ne mogu ništa niti će ikada moći da učine išta da zaustave napade uspavanih ćelija Islamske države u cijelom svijetu”, navodi se u tekstu na portalu Vijesti imeta koji se poziva na novinsku agenciju Amak koja je ranije objavila da su simpatizeri grupe “Islamska država” ubili  14, a ranili 21 osobu u San Bernardinu, Agencija Amak aktivna je na teritorijama pod kontrolom “Islamske države”, ali se ne smatra glasilom ove džihadističke grupe, niti preuzima odgovornost za napade u njihovo ime.

U saopštenju agencije Amak nije preciziran motiv napada.

Američki federalni biro za istrage objavio je juče da je pucnjava u San Bernardinu sada pod istragom kao “čin terorizma”.

Direkot FBI Džejms Komej izjavio je juče da ne postoje znaci da je ovaj par napadača bio dio veće, organizovane grupe ili ćelije, prenosi AFP.

“U ovom trenutku smatramo da su napadači bili više inspirisani `Islamskom državom` nego što im je zapravo naređeno da izvrše napad”, izjavio je neimenovani zvaničnik za “Njujork tajms”.

Malik (27) i njen suprug, 28-godišnji Sajed Rizvan Faruk su poginuli u obračunu sa policijom nekoliko sati nakon što su u srijedu izvršili masakr u centru za socijalni rad u San Bernardinu, udaljenom oko 100 kilometara istočno od Los Anđelesa.

To je bio najsmrtonosnije masovno ubistvo u SAD u posljednje tri godine.

Malikova, porijeklom iz Pakistana, živela je u Saudijskoj Arabiji kad je upoznala Faruka. Oni su zajedno imali šestomjesečnu ćerku.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender