02. 12. 2020.
Novogodišnje vijesti: Toplana traži procenat od prodaje radijatora

Novogodišnje vijesti: Toplana traži procenat od prodaje radijatora

Vojnici OS BiH se smrzavaju

Iz Ministarstva odbrane BiH potvrdili su za klix.ba kako u nekoliko kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine već nekoliko dana nema grijanja.

Razlog za to je činjenica da nadležni iz Sektora za logistiku Ministarstva odbrane BiH nisu na vrijeme raspisali tendere za javnu nabavku energenata.

Ovakvim postupkom će u budžetu Ministarstva odbrane BiH ostati nepotrošeno 20 miliona KM koje planiraju iskoristi za dugoročne projekte, potvrdio nam je izvor iz Ministarstva odbrane. Inače, budžet ovog ministarstva u ovoj godini iznosi 186,6 miliona KM.

Poražavajuća je činjenica da se vojnici države koja pretenduje da bude članica NATO-a mrznu u kasarnama koje pokušavaju ugrijati električnim grijalicama.

Kako je potvrđeno za portal, jedan od centara u kojima nema ogreva je i Centar za osnovnu obuku u Pazariću.

Na 16. redovnoj sjednici članovi Predsjedništva BiH su izrazili zabrinutost zbog niskog stepena realizacije odobrenih budžetskih sredstava za 2015. godinu, posebno niskog stepena realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, koji se negativno odražava na funkcionisanje odbrambenog sistema i sposobnosti Oružanih snaga BiH za izvršavanje zadataka i misija definisanih Zakonom o odbrani.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da hitno preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti da osigura dosljednu i potpunu provedbu odobrenog budžeta i unaprijedi stepen realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, te da Predsjedništvu BiH nakasnije do 31. januara 2016. godine dostavi izvještaj o preduzetim aktivnostima i njihovim rezultatima.

Imajući u vidu da je stepen realizacije odobrenih budžetskih sredstava, a naročito Plan nabavke, kontinuirano nizak već duži niz godina, Ministarstvo odbrane BiH je zaduženo a Predsjedništvu BiH u roku od 90 dana dostavi analizu uzroka ovog problema i prijedlog sistematskih mjera koje je potrebno preduzeti s ciljem otklanjanja identifikovanih uzroka i unapređenja sistema javnih nabavki u cjelini.

(АТV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender