25. 06. 2021.
Vlada RS je otvorila profile na društvenim mrežama za informisanje

Vlada RS je otvorila profile na društvenim mrežama za informisanje

Potpisan memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

Đokić je istakao da se navedenim Memorandumom definišu mogućnosti saradnje Vlade Srpske i kineske kompanije, koja će moći, uz druge firme, da učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme.

“Za Republiku Srpsku veoma je značajno da postoji interesovanje inostranih partnera da sa našom Vladom i `Elektroprivredom` sarađuju u realizaciji velikih energetskih projekata, što je bio cilj Energetske i Ekonomske politike Srpske”, rekao je novinarima Đokić, nakon potpisivanja Memoranduma.

On je naveo da je kineska kompanija jedna od vodećih u svijetu i da je do sada investirala značajan dio kapitala u energetska područja.

“Hidreoelektrana `Dabar` pripada sistemu hidroelektrana `Gonji horizonti` i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Ovo je jedan u nizu naših velikih energetskih projekata, a cilj nam je da dodatno podstaknemo razvoj energetskog sektora u Srpskoj i da proizvodimo nove količine električne energije”, dodao je Đokić.

Generalni direktor Kancelarije kompanije “Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn” u Srbiji Čen Liang rekao je da će ova kompanija učiniti sve da bi podnijela najbolju teničku i komeracijalnu ponudu za realizaciju navedenog projekta.

“Vjerujem da smo ostvarili dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i izgradnji Hidrelektrane `Dabar`. Znam koji je značaj ovog projekta za Republiku Srpsku i njen razvoj”, rekao je Liang.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić naglasila je da su stvoreni preduslovi za ostvarivanje saradnje sa navedenom kineskom kompanijom.

“To znači pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. NJima ne dajemo nikakva ekskluzivna prava, nego se povećava konkurentnost u realizaciji ovog projekta”, kaže Milekićeva i napominje da je objavljen tender za izgradnju tunela hidroelektrane Dabar.

Ona je podsjetila da je završena studija izvodljivosti i da će “Hidroelektrane na Trebišnjici” biti stoodstotni vlasnik projekta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender