25. 11. 2020.
Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji

Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji

Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji

Protokol su potpisali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović a prije potpisivanja ovog sporazuma upriličen je sastanak delegacija dviju zemalja. Sporazumom se nastoji suprostaviti svakom ekstremizmu i terorizmu i to predstavlja zajednički interes svake zemlje. Razgovarali su i o bezbjednosnoj situaciji u regionu kao i o borbi protiv organizovanog kriminala u obje države.

“Nemoguće se boriti protiv ovog zla tako što ćete se zatvoriti u svoje nacionalne granice. Moramo biti mnogo otvoreniji, transparentniji i ne bismo trebali imati velikih tajni jedni u odnosu na druge. Trebamo dijeliti podatke o eventualnim prijetnjama ili osobama koje bi se mogle dovesti u vezu sa terorizmom” rekao je Mektić.

Drugi dio razgovora je bio posvećen temi terorizma i adekvatnoj borbi protiv njega, a kojim će se baviti dvodnevna ministarska konferencija o bezbjednosti.

“To, naravno, ne podrazumeva samo borbu protiv onih koji su uzeli oružje u ruke već protiv svih koji su u lancu finansiranja i sprečavanja radikalizacije. To je stvar koja mora da se istakne jer nije problem jedne države, nije čak ni stvar koju možemo u potpunosti sami regionalno rešiti, već to moramo raditi sa stranim partnerima”, precizirao je Stefanović.

Ministar Stefanović je rekao da je jedna od tema razgovora bila migrantska kriza koja je zahvatila Srbiju i naglasio da je kroz Srbiju prošlo više od 600 hiljada migranata. Dodao je takođe da je u toj zemlji, kao i u drugim zemljama kroz koje prolaze migranti potrebni odgovori na pitanja da li se među njima kriju bezbjednosno interesantne osobe.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender