24. 06. 2021.
Hag: Šainović osuđen na 18, Pavković na 22 godine

Hag: Šainović osuđen na 18, Pavković na 22 godine

Dodik u Hagu: Danas nastavak unakrsnog ispitivanja

Nastavak svjedočenja, odnosno unakrsnog ispitivanja, zakazano je za 9.30 časova.

Dodik je juče rekao i da je kao narodni poslanik učestvovao na većini sastanaka i sjednica kada su se donosili konstitutivni akti za uspostavljanje Republike Srpske i da je za mnoge od njih glasao.

“Smatrao sam to legitimnim i legalnim jer je prema Ustavu SFRJ suverenitet pripadao narodima, a srpski narod je imao pravo na svoj suverenitet i svoje odluke”, istakao je predsjednik Republike.

Odgovarajući na pitanja u Haškom tribunalu, Dodik je rekao da BiH nikada nije bila suverena država, a da istorijski gledano gotovo nikada nije bilo moguće usaglasiti stavove tri konstitutivna naroda u BiH.

On je naglasio i da je da je politika SDS-a bila politika opstanka BiH u Jugoslaviji, dok je HDZ, kao partija koja je bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH.

“Stranka demokratske akcije Alije Izetbegovića je takođe podržala raspad bivše Jugoslavije i samostalnost Slovenije i Hrvatske. I u tim uslovima bilo je veoma teško raditi. Partija kojoj sam pripadao smatrala je da ne treba priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske i da treba očuvati Jugoslaviju”, rekao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender