22. 06. 2021.
Galijašević: Motiv napada rušenje Republike Srpske

Galijašević: Motiv napada rušenje Republike Srpske

Galijašević: Zločini El mudžahidina prve operacije ID u Evropi

Hapšenje ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sahiba Mahmuljina jeste prilično zakašnjela istraga Tužilaštva BiH s obzirom na nekoliko intervencija koje su dolazile iz Haškog tribunala da se to uradi, izjavio je za portal “Nezavisnih” Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

“Zločini odreda El mudžahidin, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa, na Vozući su prve operacije Islamske države u Evropi. U tim operacijama prvi put su ljudima odsjecali glave”, rekao je Galijašević.

On je dodao da su svi komandanti Armije RBiH, uključujući Mahmuljina, znali  da će se ubistva desiti prije nego što su se desila, znali su mjesta i izvršioce.

“Znali su da se ta ubistva dešavaju i nakon rata, odnosno da su se dešavala i do 14. decembra kako piše u presudi Rasima Delića. Dakle, nakon potpisanog Dejtona”, rekao je Galijašević.

On je dodao da su vojnu akciju na Vozući izvele jedinice Drugog i Trećeg korupusa Armije RBiH.  Tuzlanski korpus je tu operaciju nazvao “Uragan 95”, a Zeničko-dobojski korpus je nazvao ”Fap 95”.

“Operacija je rezultirala sa gotovo 400 zarobljenih, sa dokazanim ubistvima najmanje 52 lica srpske nacionalnosti u kampu Kamenica, te ubistvima u Malinama i Bikošama u srednjoj Bosni 24 Hrvata, ali i mnogim srpskim žrtvama u raznim drugim operacijama koje su se dešavale u blizini ove”, ispričao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, najmanje 52 lica su ubijena, a tijela nekih od njih su nađena odsječenih glava.

“Tačnije, nađeno je osam ostataka tijela i izvršena vještačenja… Svima su odsječene glave, a nekima od njih odsječene su i ruke, nekima tri prsta…  Islamska država, kada su u pitanju odsijecanja glava koje gledamo danas, radi to manje nego što je ovdje radio odred El Mudžahedin”, kaže Galijašević.

On smatra da slučaj Mahmuljin treba da se proširi na Centar službe bezbjednosti, odnosno njenog načelnika Šefika Džaferovića.

“On je imao sve informacije. Postoji vjerodostojna dokumentacija Haškog tribunala o njegovoj odgovornosti, postoji hiljade transkripata, telefonskih razgovora između mudžahedina koje je kontrolisao Šefik Džaferović, a koje je Služba držvane bezbjednosti snimila”, tvrdi Galijašević.

SIPA je jutros uhapsila Sakiba Mahmuljina koji je u svojstvu komadant 3. korpusa Armije RBiH osumnjičen za ratne zločine.

“Osumljičen je za ratne zločine počinjene u periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1995.godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinice 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica, Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistva oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje”, saoštilo je Tužilaštvo BiH.

Mahmuljin se tereti i za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila, kao i da je propustio da spriječi počinjenje krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika jedinice „El Mudžahidin“, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ta krivična djela.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender