24. 07. 2021.
ISIS izdao “jedanaest zapovijesti” za hrišćane

ISIS izdao “jedanaest zapovijesti” za hrišćane

Islamisti su oružje oteli od iračke vojske

Veći dio arsenala oružja, kojim raspolaže Islamska država i koji joj je pomogao da izraste u najsnažniju ekstremističku organizaciju, oduzet je od iračke vojske, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal.

Decenije neodgovorne isporuke oružja Iraku doprinele su jačanju Islamske države i sposobnosti da masovno čini zločine, navodi se u izveštaju.

“Velike količine i različite vrste naoružanja koje koristi oružana grupa koja sebe naziva Islamskom državom je primjer kako nesmotrena trgovina oružjem jača zločine masovnih razmjera”, naveo je u saopštenju jedan od istraživača Amnestija Patrik Vilken.

Do velikih količina oružja, proizvedenog širom svijeta, Islamska država se domogla kada je u junu prošle godine osvojila Mosu, drugi grad po veličini u Iraku, a to oružje je koristila u osvajanju drugih dijelova zemlje i zločinima nad civilima, kaže se u izvještaju.

Islamska država je do većih količina vojne opreme došla prilikom osvajanja vojnih i policijskih baza u Faludži, Tikritu, Saklaviji i Ramadiju, kao i u Siriji, prenijela je agencija AFP.

Prilikom osvajanja Ramadija, glavnog grada iračke provincije Anbar, Islamska država je zaplijenila “više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući desetine tenkova i oklopnih transportera”.

Oružje koje koristi Islamska država proizvedeno je u više od 24 zemlje, uključujući Rusiju, Kinu, SAD i evropske države, navela je agencija AP.

Amnesti je izvještaj bazirao na analizama stručnjaka i proverenim video snimcima i fotografijama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender