22. 06. 2021.
Pravni fakultet: Održano predavanje o terorizmu, svijetu i nama

Pravni fakultet: Održano predavanje o terorizmu, svijetu i nama

Pravni fakultet: Održano predavanje o terorizmu, svijetu i nama

Predavači – dekan pravnog fakulteta Vitomir Popović, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Republike Srpske Mile Šikman, ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević i predstavnici Uprave za borbu protiv terorizma u MUP-u Republike Srpske – pokušali su studentima i prisitnima objasniti i osvijetliti šta je to terorizam i kakav je njihov stav prema istom te koji su načini borbe protiv terorizma u Bosni I Hercegovini.

Dekan Popović naglašava da je najveći problem borbe protiv terorizma u BiH upravo neusaglašenost institucija koje se bave ovim problemom.

“Terorizam je najveće zlo koje je zahvatilo svijet u ovom vijeku i to će imati veoma visoku cijenu i izazvaće  velike negativne posljedice koje će pogoditi sve narode i nacije, bez opbzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.” navodi Popović. On takođe naglašava da treba na sve načine da se borimo protiv terorizma kako bi svijet živio dostojanstveno i spokojno i povodom toga, između ostalog, je organizovano i ovo predavanje.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević naglašava da je terorizam u BiH najveći izvor prijetnji:

“Terorizam je nešto što se razvijalo iz takozvanih Islamskih milicija, odreda El Mudžahedin i upravo njihovi nekažnjeni zločini doveli su do signala da mogu organizovati mreže u BiH. BiH je baza, u bazi se samo sporadično ponekad izvode terorističke akcije.”

PREDAVANJE 2

Galijašević naglašava da je poslata pogrešna poruka i da se sav muslimanski svijet smatra teroristima, a to je upravo ono što treba da se objasni na ovom predavanju – na kako i koji način posmatrati terorizam I da ga ne treba povezivati direktno sa muslimanskom zajednicom. U BiH najveći problem je načelni pristup i nepokretanje akcije – potrebno je imenovati sve konkretne grupe i lokacije na kojima se nalaze vanustavna naselja gdje se razvija ova ideja; potrebno je mijenjanje pravosudnog pristupa ovom problem.

Galijašević ukazuje na ugruženost Evrope:

“Nema adekvatnih odgovora ni dobrog prisatupa i tužilaštva ni pravosuđa ni zajedničkih bezbijednosnih instiitucija, a istovremeno imamo komplikovanje na geopolitičkom nivou, imamo snažnu ugroženost Europske unije na nekoliko tačaka sa raznim krizama. Ono što je do juče pretstavljalo prijetnu 5-6% simpatizera Al Kaide, danas se pretvorilo u najozbiljniju prijetnju.” Turska i Erdogan su stali na stranu terorizma onog trenutka kada su rizikovali odnose sa Evropom i Rusijom. Galijašević navodi da se Erdogan poigrao sa emocijama balkanskih Muslimana koji su uglavnom bili na strani Turske.

Stanovništvo BiH svakodnevno je izloženo strahu od terorističkih napada širom svijeta pa i u samoj BiH. Danas ima oko 400 000 pristalica ISIL-a  i veliki broj ratnika slamista iz BiH.  Takođe BiH je pretstavla dio mreže kojom se oružje kreće do inostranstva. Dva kalašnjikova, koja su pronađena u Francuskoj porijeklom sui z BiH, a smatrano je da je to oružje uništeno prije četiri godine.

Galijašević navodi da treba da imamo snažnu političku volju i snažne institucije da možemo adekvatno da se borimo protiv terorizma. A prva borba počinje u društvu  – potrebno je prenijeti adekvatne poruke protiv terorizma koje naglašavaju ugroženost ljudi u BiH i u Evropi, i to uraditi putem medija, javnosti, nevladinog sektora i politike.

(mojKontakt/Danka Cvijić/foto: Slaviša Đurković)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender