15. 06. 2021.
Uhapšen Sakib Mahmuljin

Uhapšen Sakib Mahmuljin

Uhapšen Sakib Mahmuljin

Televizija Republike Srpske saznaje da su pripadnici SIPE rano jutros po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta trećeg korpusa takozvane Armije BiH zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim zarobljenicima i civilima.Ranije su mediji pisali da je Mahmuljin uz Šefika Džaferovića,ratnog načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica najodgovorniji za zločine nad Srbima iz Vozuće.

U Tužilaštvu BiH posljednjih mjeseci saslušavani su svjedoci u vezi sa događajima iz Vozuće u septembru 1995, kada su pripadnici odreda “El mudžahid” tamo zarobili i ubili nekoliko desetina zarobljenih srpskih civila i vojnika. Za taj zločin direktno terete ratnog komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, Sakiba Mahmuljina, pod čijom komandom se nalazio zloglasni mudžahedinski odred i za koga postoje brojni pisani i video-dokazi da je lično prisustvovao zauzimanju Vozuće, izdavao naređenja i pohvaljivao ratnike iz islamskih zemalja za “odlično obavljen posao” – ističu naši sagovornici.

Bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, koji je početkom ove godine Tužilaštvu BiH predao ogromnu dokumentaciju o zločinima koje su pripadnici tzv. Armije BiH počinili nad Srbima u Vozući i centralnoj Bosni u ljeto i jesen 1995. godine, rekao je da vjeruje da su u tužilaštvu koristili upravo dokaze koje im je on dostavio.

– Kao građanin sam podnio krivičnu prijavu protiv Sakiba Mahmuljina i Šefika Džaferovića i nadam se da će pravda konačno biti zadovoljena. To bi, na neki način, predstavljalo i satisfakciju mojim naporima da svi zločinci, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovaraju za ono što su uradili, ali i potvrdu da moje lično stradanje, progon i psihička tortura kroz koju sam prošao nisu bili uzaludni – rekao Kebo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender