28. 11. 2020.
Banja Luka: Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Banja Luka: Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Banja Luka: Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka i Fondacija ,,Udružene žene“ Banja Luka, uz podršku Evropske unije, organizovali su danas različite aktivnosti povodom obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

U okviru programa održava se radionica za mlade u organizaciji “DIS” pozorišta mladih. Radionica se sastoji iz dva dijela: u prvom kreiraće se scene na temu ljudskih prava, koje će biti izvedene i pred publikom. Drugi dio radionice posvećen je izradi fotografija ”Stop motion” tehnikom i nosiće poruke posvećene Danu ljudskih prava.

„Kreativna radionica DIS pozorišta je spoj metodologije rada u grupi sa savremenim teatarskim izrazom. Vrlo zanimljiva i kreativna radionica. Kasnije će i Dolores Letić izvesti monodramu Lilika, komad o neodoljivo iskrenoj djevojčici na pragu puberteta”, kaže za Kontakt radio, Dražen Barišić iz Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banjaluke.

„Predstava sadrži posebnu pozorišnu tehniku koju nazivamo forum teatar, gdje učesnici tokom razrade problema imaju priliku da direktno i indirektno učestvuju u kreiranju nastavka i završetka radionice. To je pitka pozorišna tehnika koja se često koristi u obradi društveno angažovanih tema”, rekao je Novica Bogdanović, direktor DIS pozorišta mladih iz Banjaluke.

Aktivnosti obilježavanja se organizuju u sklopu projekta ,,Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija.

Pored Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj ACED i Fondacije ,,Udružene žene“, 10. decembar u sklopu navedenog projekta, obilježiće i partnerske organizacije UG ,,Vive žene“ Tuzla i UG ,,Medica“ Zenica.

U okviru ovog projekta, obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, biće organizovano u više gradova BiH: Tuzli, Zenici, Novom Travniku, Mostaru, Bihaću, Goraždu i Livnu.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender