01. 12. 2020.
„Prva rukavica” –  jedina golmanska akademija u Republici Srpskoj

„Prva rukavica” –  jedina golmanska akademija u Republici Srpskoj

„Prva rukavica” –  jedina golmanska akademija u Republici Srpskoj

Osnivač iz iskustva kaže da je golmanska akademija nastala kao prijeka potreba jer je golman „ugrožena vrsta“.

„U današnje vrijeme je rad sa golmanima u sportskim klubovima zanemaren. Golmani su već dugo godina u našem fudbalu na marginama, vrlo malo im se posvećuje pažnja, a sam sam prošao kroz sve to, od najmlađih selekcija i kategorija. Sjećam se kako su treneri vrlo malo vremena i pažnje posvećivali golmanima, tako da je to mene ponukalo, odnosno, primoralo da se počnem baviti tim poslom“, objašnjava Mrkobrada.

Golmanima, dakle, ne značI mnogo to što je „fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu“.

„Fudbal jeste jako popularan, međutim onaj ko malo bolje prati fudbal zna da su golmani na svjetskom tržištu dosta jeftini. Samo onih par vrhunskih uspjevaju da pronađu  velike i astronomske angažmane. Od 30 igrača koliko imate u jednom klubu, imate samo dva ili tri golmana, tako da se vrlo malo bivših golmana koji ostaju u fudbalu odlučuje da specijalizuje baš taj dio trenerskog posla, jer marginalizovan je , dosta potcijenjen, devalviran –  to je neka najbolja dijagnoza“, vajka se bivši čuvar mreže FK Borac.

Svoju „Golmanska akademiju“ organizovao je primjenjujući znanja koja je stekao u zemljama koje važe za fudbalske sile.

„Ja sam pokušao ukrasti u svijetu ono najbolje od Nijemaca, Italijana, Španaca i najbolje ono što smo imali u bivšoj Jugoslaviji, jer golmanska škola u bivšoj Jugoslaviji bila je izuzetno cijenjena i jako prepoznatljiva. Od nekih stvari smo odstupili, današnji trendovi nam nameću nešto drugo i mi to prihvatamo nekada ni ne razmišljajući da li je to dobro za nas. Ja mislim da sam napravio jednu dobru mješavinu, jedan dobar miks. Prije svega radi se bazična, odnosno, elementarna golmanska tehnika koja je univerzalna i od koje se ne smije odstupati. Svako mora da je prođe a onda usavršavamo ono što golmanima ide dobro ili nadoknađujemo neke nedostatke i trudimo se da ih načinimo što kompletnijim“, rekao je Mrkobrada.

Saradnja ove škole za golmane sa klubovima u i oko Banjaluke je ograničena. U akademiji kažu da im uglavnom dolaze dječaci koji su izuzetno talentovani i ambiciozni i svjesni da im se u klubu ne posvećuje prava pažnja.

„Traže slamku spasa, traže nekog ko bi im mogao pokazati malo više i ko bi se mogao malo više baviti njima i njihovim problemom. Na sreću ja sam se dosta dugo bavio ovim poslom, a bio sam aktivan golman i kada sam se počeo baviti trenerskim poslom. Vrlo mali je broj onih koji dolaze na preporuku klubova ili u dogovoru sa njihovim trenerima“.

Gdje se održavaju treninzi?

U golmanskoj akademiji više informacija možete dobiti u Fudbalskom klubu BSK gdje Mrkobrada vodi jednu mlađu uzrasnu kategoriju. Zimi rade u balonu „Keeper“ u Poljakanovom parku. Balon je u vlasništvu bivšeg golmana Srđana Karanovića, koji je takođe nekoliko godina nastupao za banjalučki Borac.

Mrkobrada navodi da se najčešće rade dva sedmična treninga i to je minimum koji se preporučuje i koji većina golmana prihvata, ali naravno postoje oni koji žele da treniraju 3-4 puta sedmično i kojima se maksimalno izlazi u susret. U akademiju su svi dobrodošli, od šest do 36 godina.

„Nadam se da će neko od iz moje golmaske akademije vrlo brzo napraviti neku veću karijeru i da ćemo samim tim pokazati da Banjaluka nije zaboravila da proizvodi golmane, da nije prestala da rađa dobre golmane, zdravu djecu, djecu koja žele to da budu. Jednostavno, trenutno je situacija takva da u ovom opštem sivilu, ni jedan  golman u zadnjih desetak godina nije se uspio izboriti za svoje mjesto u jednom Borcu, ili nekom većem klubu. Stvarno se nadam da bolje vrijeme dolazi“, zaključuje Siniša Mrkobrada.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender