24. 11. 2020.
Izetbegović mijenja ploču: Najava reorganizacije Federacije BiH?

Izetbegović mijenja ploču: Najava reorganizacije Federacije BiH?

Izetbegović mijenja ploču: Najava reorganizacije Federacije BiH?

Bakir Izetbegović iznenadio je mnoge u Briselu izjavom da će do polovine 2016. godine riješiti hrvatsko pitanje u BiH. Član Predsjedništva prijedlog je iznio na konferenciji povodom 20 godina od Dejtonskog sporazuma. Za početak, pristaje na posebnu hrvatsku izbornu jedinicu, a napominje da bi moglo da dođe i do ukidanja kantona u Federaciji, ali ne po etničkom principu.

“Možemo govoriti eventualno o pojednostavljenju strukture kroz ujedinjenje kantona, ne moramo imati 10 kantona, možemo imati 5 ili 4, ali oni neće moći biti napravljeni tako da se stvori neki etnički, treći entitet”, rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Izmjene sistema traži i Dragan Čović. Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da svaka promjena treba da poštuje princip konstitutivnosti sva tri naroda. Hrvati su nezadovoljni načinom izbora svojih predstavnika.

“Za početak, izmjene već postojećeg izbornog zakona u cilju zaštite načela predstavljanja i osiguranja pasivnog biračkog prava svim građanima treba da bude prvi korak u procesu jačanja samoodrživosti BiH”, kaže Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dobićete podršku, ali ekonomija mora biti u prvom planu, kaže evropska šefica diplomatije Federika Mogerini. Napominje se to traži i u novom evropskom pristupu BiH, osmišljenom u Britaniji i Njemačkoj.

“Potrebno je otvoriti radna mjesta, prije svega za mlade. Oni su ti koji traže promjene na evropskom putu, to je od ključne važnosti za stabilnost i porsperitet zemlje”, stav je Federike Mogerini, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Predstavnik američke administracije ipak smatra da podrška nije dovoljna. Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajan Hojt Ji mišljenja je da međunarodna zajednica trebala hitno da djeluje, čak i kada su u pitanju institucionalne reforme.

“Postoje neke političke stranke i čelnici, koji se ne zalažu za integracijske procese i pristupanje EU i NATO, negop rade za valstiti račun, i to se štetno odražava na čitavu zemlju”, rekao je Brajan Hojt Ji , zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Konferencija u Briselu organizovana je na inicijativu hrvatski poslanika u evropskom parlamentu. Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić nije putovao u Brisel.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender