02. 12. 2020.
Akcija Rebus u Sarajevu: SIPA uhapsila pet osoba, oštetili budžet FBiH za više miliona KM

Akcija Rebus u Sarajevu: SIPA uhapsila pet osoba, oštetili budžet FBiH za više miliona KM

Novi Grad: SIPA hapsi Srbe

Uhapšeni su Ljuban Babić /53/, Ranko Balaban /56/, Rajko Karlica /47/, Mirko Odžić /55/ i Milenko Brčin /52/, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ove aktivnosti provode se u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. godine.

U saopštenju se dodaje da se, kao posljedica počinjenih zločina, desio progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u Mjesnoj zajednici Maslovare.

S obzirom na opsežnost akcije, angažovani su i dodatni timovi Sipe, koji pružaju podršku u akciji.

Navodi se da su u toku pretresi na ukupno četiri lokacije, a u toku je i pretres zgrade Policijske stanice, koja je pod stražom i kontrolom Sipe.

Pretrese vrše i u zgradi opštine i sjedištu komunalnog preduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender