27. 11. 2020.
NSRS usvojila zaključke, Dodik: Gruba provokacija!

NSRS usvojila zaključke, Dodik: Gruba provokacija!

NSRS usvojila zaključke, Dodik: Gruba provokacija!

U Banjaluci je danas održana sjednica Narodne skupštine RS povodom današnjeg postupanja Agencije Sipa u Novom Gradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u Novom Gradu gruba provokacija, koja je mogla da izazove i oružani sukob!

“Sipa je poništila sve dosadašnje rezultate saradnje i odlučila je da ignoriše institucije Srpske, pretresom Policijske stanice u Novom Gradu u delikatnim okolnostima koje su mogle da izazovu oružani sukob! Zbog savjesti, u Novom Gradu to se nije dogodilo”, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pozvao poslanike da usvoje zaključke Vlade Srpske, među kojima je da se zbog protivustavnog djelovanja Sipe prekida saradnja sa ovom agencijom, kao i sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

Mihajlica: Sjednica ishitreno sazvana

Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS, smatra da je posebna sjednica NSRS ishitreno sazvana te da je umjesto nje trebalo održati konsultacije zvaničnika RS i njenih predstavnika u institucijama BiH. On je u holu Narodne skupštine RS rekao da su zaključci Vlade RS kontradiktorni, pitajući se da li prekid saradnje sa SIPA, Tužilaštvom i Sudom znači da se mogu hapsiti građani, ali ne mogu preduzimati akcije protiv institucija u RS. Mihajlica je podsjetio da su i ranije u više navrata pretresane prostorije policija i opština u RS.

“Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće probati našu odlučnost. Moramo jasno poručiti svima da mislimo ozbiljno i da nećemo odustati, te da će prekid saradnje trajati dok se procedure ne uspostave u skladu sa nadležnostima u BiH“, dodao je Dodik.

On je rekao da će prekid saradnje sa organima BiH trajati do trenutka kada se uspostave Ustavom predviđene procedure.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je BiH složena zajednica dva entiteta i tri naroda.

“U BiH je jasno definisano da je sve ono što joj nije dato u isključivoj nadležnosti entiteta. BiH, prema Ustavu, nema nadležnost za bezbjednost i odbranu”, rekao je Dodik i podsjetio da, osim za Oružane snage BiH, parlament Srpske nije dao saglasnost za bilo koje pitanje u vezi sa odbranom i bezbjednošću.

On je napomenuo da je Ustavom određeno da postoji Ustavi sud BiH i sve je jasno napisano, ali praksa rušenja Dejtonskog sporazuma traje sve vijeme.

“Oni koji su trebali da ga zaštite promovisali su duh, a ne slovo Dejtona. Postoje agencije koje u BiH nisu predviđene Ustavom, a danas funkcionišu”, ponovio je Dodik.

On je ocijenio da je ozbiljna stvar kada se dođe do kršenja Ustava BiH, kao što je današnji slučaj.

“Ovdje sam da podržim aktivnosti kojima bi se zaštitili suverenitet i političke nadležnosti Republike Srpske. Podržaću zaključke Vlade Srpske, a oni koji misle da radimo mimo nadležnosti neka probaju i vide šta može da se dogodi, kategoričan je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender