26. 11. 2020.
Pobjeđuju ideje nametljivih ljudi

Pobjeđuju ideje nametljivih ljudi

Pobjeđuju ideje nametljivih ljudi

Naime, u studiji se tvrdi kako su osobe koje su neugodne prema onima oko sebe ili se pojednostavljeno rečeno, ponašaju kao ‘kreteni’, uspešnije jer su u stanju da se više nametnu i da se njihov glas u nekoj grupi jače čuje.

Kako bi razumeli zašto takve osobe imaju više uspeha, barem u poslu, spovedena su dva eksperimenta. U jednom je 200 studenata rešavalo seriju testova ličnosti u kojoj se proveravalo koliko su neugodni prema drugima i koliko su kreativni. Onda je u 10 minuta trebalo da osmisle marketinšku kampanju za njihov univerzitet, a potom su udruženi u grupe od tri člana trebali da zajednički naprave kampanju. Pokazalo se da su unutar grupa ‘pobedile’ ideje onih studenata koji su bili nametljiviji, a ne one koje su bile kreativnije ili bolje.

Drugi deo studije proučavao je kako će studenti reagovati ako njihove ideje ne budu prihvaćene. Potvrdilo se da one koji imaju neugodniji karakter nije bilo previše briga ako se drugima neće svideti njihove ideje, dok su osobe kojima je mišljenje drugih važno odustajale od svojih zamisli, piše Daily Mail.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender