26. 11. 2020.
Izložba crteža Saše Rakića

Izložba crteža Saše Rakića

Izložba crteža Saše Rakića

Vizuelni umjetnik Saša Rakić bavi se istraživanjem crteža kao medija unazad pet godina i u tom periodu se koncentrisao na sve mogućnosti koje crtež pruža, kada je riječ o likovnom izražavanju.

Njegova dosadašnja interesovanja vezana su kako za digitalni i animirani crtež, tako i za crtež na papiru, a poštovaoci likovne umjetnosti večeras u 19 časova imaće priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom ovog mladog umjetnika.

Izložba Rakićevih crteža biće otvorena u autentičnom Art klubu “Prostor” u stanu, u Kordunaškoj ulici broj 22 u Banjaluci. Rakić je za naš list govorio o postavci, tehnikama kojima je radio, domaćoj umjetničkoj sceni i savremenoj umjetnosti.

Sve one koji dođu na otvaranje, poručuje Rakić, očekuje njegova serija savremenog crteža i animacija na kojoj je radio proteklih sedam mjeseci, i naravno, zanimljivo druženje u ovom jedinstvenom izlagačkom prostoru.

– Kolekciju čini 30 crteža, a na izložbi će biti predstavljeno 16, kao i jedna GIF animacija. Tehnika kojom sam radio je crtež na papiru i animirani crtež – priča Rakić.

Prilikom stvaranja, kako kaže, vodio se intuitivno i eksperimentalno, bez određenog narativa ili estetskih i moralnih normi.

– Cilj mi je bio da istražim svoje mogućnosti stvaranja u savremenom crtežu. Moji radovi prikazuju zapis o slobodnom toku misli i trenutnim osjećanjima i razmišljanjima tokom stvaranja. Uticaj na moj rad imaju savremeni umjetnici, muzika, filmovi i svakodnevne situacije – istakao je mladi umjetnik.

Kada je riječ o mladim ljudima i njihovom pojavljivanju, predstavljanju u građenju sebe na domaćoj umjetničkoj sceni, Rakić smatra da nemaju dovoljno prostora da iskažu svoj talenat i kreativnost.

– Mladim umjetnicima rijetko se pruža prilika za izlaganje. Ipak, sa druge strane, mislim da postoji određena pasivnost kod mladih ljudi, jer ne koriste dovoljno postojeće prostore – smatra Rakić.

Snažna savremena ideja

– Za mlade umjetnike mnogo znači Art klub “Prostor”, jer im pomaže u afirmisanju. Sama ideja je jako zanimljiva, gdje je jedan intimni stambeni prosto preuređen u kulturni i javni prostor. Samim tim daje poseban osjećaj za doživljavanje samog izloženog rada. Koncept samog prostora nosi snažnu savremenu ideju – rekao je Saša Rakić.

(Glas Srpske/Aleksandra Mažar)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender