28. 11. 2020.
Košarac: Tadić izgubio povjerenje

Košarac: Nema spremnosti za borbu protiv terorizma

“Ovdje nije problem u donesenim zakonima, nego je problem u tome da li postoji spremnost u policijskim agencijama na nivou BiH i Tužilaštvu BiH da budu implementirani”, rekao je sinoć u Sarajevu Košarac novinarima nakon posebne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene informaciji o bezbjednosti, odnosno o terorizmu u BiH, koju je ranije utvrdio Savjet ministara i koja je označena kao tajna.

Prema njegovim riječima, vidljivi su bili napori nekih da kažu da ne postoje jasno definisane procedure, što nije tačno.

“SNSD tu ima jasan stav – nema potrebe za novim zakonskim rješenjima nego treba primjenjivati postojeća zakonska rješenja i povećati stepen koordinacije među policijskim agencijama”, naglasio je Košarac.

On ističe da ne treba generalizovati sve, ali treba smoći političke snage i odgovornosti da se implementiraju pozitivni zakonski propisi koji su usmjereni na koordinaciju svih policijskih agencija u BiH na sprečavanju i suzbijanju terorizma.

“Teži se ka nekim drugim procesima donošenja nekih zakonskih rješenja koja će da daju mnogo jači značaj nekih drugih agencija, što je za SNSD neprihvatljivo”, poručio je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, informacija Savjeta ministara BiH potpuno je štura i puna operativnih podataka, ali se ne vidi šta nadležne bezbjednosne agencije na nivou BiH konkretno čine i preventivno i šta čine na suzbijanju terorizma.

“Na sjednici /sinoć/ trebalo je da bude prisutan glavni tužilac Tužilaštva BiH da ga pitamo zašto niko nije odgovarao za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, zašto niko nije dogovarao za terorističke napade u Zvorniku i Rajlovcu. Mi nemamo okvalifikovano krivično djelo napada na Policijsku stanicu u Zavidovićima”, naveo je košarac.

Naglašavajući da je BiH zemlja apsurda, Košarac je zapitao kako je moguće da se nakon terorističkog napada u Zvorniku danas ne zna ko je priveden, ko je odgovoran, ko je plaćao, ko je planirao i ko je stajao iza svih tih terorističkih napada.

“Nemamo informaciju i da li je neko odgovarao, ko je odgovoran i ko je planirao teroristički napad u Rajlovcu. Kako je moguće da postoji informacija da su se u BiH vratili ljudi koji su bili na ratištu u Siriji, da i danas šire ideje po BiH, a da pri tome Tužilaštvo BiH ne reaguje, a imamo Krivični zakon BiH koji jasno govori o tome”, istakao je Košarac.

On smatra da ni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i direktori policijskih agencija na nivou BiH ne znaju kakva je bezbjednosna situacija u BiH.

“Ona nije zadovoljavajuća. Postoji veoma veliki stepen rizika i određenih bezbjednosnih izazova s obzirom na pojačan stepen ekstremističkih i radikalnih potencijalnih terorističkih aktivnosti u BiH”, rekao je Košarac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender