27. 11. 2020.
Predstavljamo akustični bend iz Bihaća koji obožava svirati u Banjaluci

Predstavljamo akustični bend iz Bihaća koji obožava svirati u Banjaluci

Predstavljamo akustični bend iz Bihaća koji obožava svirati u Banjaluci

Babe Barbarella ESFF Band  je acoustic band iz regiona, koji se rodio u prelijepom gradu na Uni, Bihaću. Band čine simpatični i nasmijani momci Zosko, Elvis, Dinko i Ervin. Ovog vikenda ponovo su nastupaju u Banjaluci.

Kako je nastao The Babe Barbarella ESFF Band?

Zosko: Band „The Babe Barlbarella“ nastao  je iz jednog drugog benda kad smo istjerali drugu dvojicu i ostala ova cetvorica. I onda smo se mi dogovorili da moramo da promijenimo ime benda i onda smo rekli hajmo se zvati The Babe Barbarella. Ime je nastalo po uzoru na Science Fiction djevojku iz 1968 iz filma u kojem ona glumi erotksu heroinu u jednom filmu, sa kojom mi nemamo nikakve veze.

Kako ste se našli/sastali, kako izgledaju vaše probe, putovanja, nastupi?

Elvis: Ja mogu samo pričati o našim probama pošto često tj. Redovno probamo. Svi smo zaposleni hvala Bogu pa radimo, ali svaki dan u sedmici od ponedeljka do četvrtka mi svaki dan imamo probu u 10 ujutru kad nam je pauza svima,sjednemo, popijemo kafu i diskutujemo o našem vikendu do pola 11 i svako ide svojim putem. To su naše probe. Tu se dogovorimo šta ćemo skinuti i to je to. A puutovanjaa….. Ma koliko god mi djelovali neozbiljni kao bend i tako kao ljudi, mi smo veoma ozbiljni u svom poslu, trudimo se biti što organizovaniji i da što preciznije ispoštujemo sve naše dogovore,tako da mislim da se vidi našim rezultatima.

Šta mi možete reći o stilu muzike koji svirate?

Dinko: Ja inače slušam kod kuće narodnjake, tako da ja u biti ne znam ništa osim narodnjaka. Idol mi je ona plava, Nikolić. Ja nju najviše slušam, tako da stvarno, oni meni samo kažu šta ja trebam skinuti i ja to nekad poslušam, nekad ne. I žanr je, što se mene tiče narodnjački.

Elvis: Ovo je baš blizu istine, mi smo skoro pa narodnjački bend. Tanka linija nas drži na granici još.  

Znamo da dolazite iz predivnog grada na Uni, ali gdje svirate sem Banjaluke?

Elvis: Sviramo najviše po cije po cijeloj BiH, Banjaluka, Sarajevno, Bijeljina, Zenica, Tuzla, itd. U Bihaću sviramo najmanje, ali  kad hoćemo da se odmorimo jedan cijeli mjesec dana zakažemo termine u Bihaću i sviramo tu i to je nama odmor. Sviramo isto tako i u Hrvatskoj po prilično često. Evo , nedavno,prošle sedmice smo puni entuzijazma krenuli na svirku u Hrvatsku, u Zagreb i na sred autoputa nam je motor od našeg prevoznog sredstva, auta, inače Zoskovog auta eksplodirao i stali smo na sred ceste i onda su nas šlepali nazad kući. Toliko često sviramo u Hrvatskoj. Od tog trenutka,sad ćemo još manje, šalim se ,sviraćemo često.

Nije ovo prvi put da nam se to dešava, inače kad god pređemo granicu u bilo kojem smijeru nama se nešto desi sa autom i najbolje bi bilo da naše odredište bude Bihać – Banja Luka, Banjaluka – Bihać.

Kakvi su planovi za zimu? Svirke?

Zosko: Što se tiče svirki tokom zime, uglavnom imamo dogovoreno do 14. Januara. Imamo dogovorenu Novu godinu, radimo u Karlovcu, u Hrvatskoj. Imamo nekih svirki i u februaru ali dobro, ovo pred Novu godinu smo baš svaki vikend zauzeti. U suštini to je to, nastavljamo istim tempom, radimo na našoj autorskoj pjesmi, imamo mini studijo, ustvari dva mini studija od kojeg je mikrofon sa kojim snimamo pjesme naš gitarista Dinko prod’o juče i snimili smo do refrena i refren smo snimili. Imamo drugu strofu, al to moramo kupiti mikrofon, pravi studijski, bolji od ovog za 350km. E to su otprilike naši planovi, da odvojimo od auta i kupimo mikrofon. .

Da li ste zadovoljni zaradom od svirki i da li danas uopšte može da se živi, izdržava kao muzičar?

Zosko: Pa u zadnje četiri svirke, svi su ostali dužni tako da….  Al zarađujemo, ja imam jednu vikendicu u Majamiju, imam stan, mislim da je između Beča i Velsa ima jedan gradić zove se Oefenspachen e u njemu imam stan, to je jedno pet hiljada stanovnika,planiram se preseliti tamo, bolja plata, al ono, ne zaradi se puno, manje. Sve je stečeno u skladu sa zakonom,sve. Pare su uglavnom oporezive i prijavljujemo redovno poreznoj upravi sve.

barbarela 2 barbarela

Ervin: Inače, ovo nema uopšte veze sa pitanjem, ali mi smo bend koji stvarno vodi brigu o svom zdravlju. Mi smo uvjereni da smo mi zdravi, ne, mi znamo da nama ne moze biti ništa. Na primjer, on puši stalno jer zna da mu ne može ništa biti, a on lomi noge jer zna da će hodati za 10 dana znači mi smo zdrav bend i želimo širiti tu zdravu energiju na našim svirkama.

Kako je nastao vaš cover najsjajnijeg hita Halida Beslića – Necu necu dijamante? Kakvi su vaši utisci nakon puštanja spota na vaše youtube kanalu?

Zosko:  E super je pitanje. Mi smo radili na svom autorskom radu i došli smo do refrena i tu smo se posvađali oko prelaza i rekli smo, ma mi bi trebali početi obrađivati narodnu muziku i onda smo slučajno počeli da sviramo Halida, koji ima jako brz tempo a ide ovako: trltrltrl trltrltrl i onda smo mi rekli, hajde da ga usporimo i onda smo dobili:  trl trl trl trl i onda smo ovaj i tako je nastala pjesma.

Pozadinska priča o Halidovom odobrenju za tu pjesmu?

Ervin: Ima priča koja je iza toga. Mi zapravo, u jednom od ova dva studija u podrumu imamo laboratoriju koju je imao i Dr Frankenstein i mi smo Halida, igrom slučaja, bio je u Cazinu, gradu kraj Bihaća, imao nastup i mi smo ga drogirali i kad je zasp’o probudio se u našem laboratoriju, bio je skopčan njega je obrađivao naš dragi dr Elvis i tako da smo do njega izvukli da potpiše na jedan mali papirić da on nama odobrava to međutim i to se sve iskompliciralo jer ipak Halid nije otac te pjesme već otac te pjesme je Darth Weder ili naziv Gljiva, pa smo imali nekih  daljnih komplikacija. Ali imali smo sreće jer je  Gljiva tetak od našeg bubnjara pa se to i riješilo nekako.

Šta smatrate vašim najvećim dosadašnjim uspjehom?

Zosko:To što smo popravili turbinu na autu. Uradili smo servis turba i onda nam je prešlo na ubrizgavanje ulja pa ako to završimo…..

Elvis: Nije turbina, nije to….Naš najveći uspjeh, ja lično smatram, to je bio jedan jako kratak trenutak, ali je bio ono, meni je traj’o vječno. To je bio jedan trenutak na probi,kada je naš dragi bubnjar doš’o tek i kada smo se svi mi kolektivno dogovorili da ćemo se posvetiti autorksom radu i da ćemo praviti svoje pjesme i onda smo nešto počeli kao malo i da sviramo i to je meni nešto zazvučalo dobro i ja sam u tom trenutku mislio da će od nas nešto biti, međutim taj trenutak je jako brzo prošao, ali bio je fantastičan. To je za mene najveći uspijeh, ja se nadam da će se on ponoviti i kad kupim ja novi studijski mikrofon ja mislim da ćemo nastaviti s tim i nastaviti raditi pjesme, koje neće biti narodnjačke, sentiš neki će biti.

barbarela uspravno HALID

Ervin: Ja sam samo htio reći da svi mi imamo drugačije doživljaje u ovom bendu, kako god to zvučalo, ali za mene naš najbolji trenutak koji uvijek traje, i traje i dan danas je to naše zajedništvo i prijateljstvo, ma koliko se mi svađali, ma koliko smetali jedan drugom, i svi ostali faktori koji idu uz to. Mi smo zapravo u jednom zajedničkom braku, jer puno vremena provodimo zajedno i mislim da je to ono nešto najuspješnije što smo uradili, a ovo sve ostalo bi trebalo doći kao, kako kažu šlag na torti. Ne ne, jagoda na šlagu preliv od čokolade. Mislim da je to to.

(Dajana Savić/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender