02. 12. 2020.
Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Zvizdić najavio aplikaciju za članstvo u EU

“Danas smo govorili o tri bitne teme, a to je ekonomska reformska agenda, pitanje sporazuma tradicionalne trgovine između BiH i Hrvatske te mehanizma koordinacije kao instrumentu koji će nam omogućiti preuzimanje pravnih okvira EU”, rekao je Zvidzić.

Napori BIH su konstatovani u izvještaju BiH za 2015. godine, te se može govoriti o kredibilnom provođenju reformske agende, koja već sada daje ozbiljne rezultate.

“Zabilježen je rast u svim vitalnim funkcijama države, od rasta broja zaposlenih, rasta GDP-a BiH, jačanja izvoza i smanjenju uvoza robe u BiH, jačanje turizma i energetike”, riječi su Denisa Zvizdića.

Istakao je napredak u spremnosti BiH da završi sporazum sa Hrvatskom oko tradicionalne trgovine, te smatra da će se to okončati u skorijem periodu.

“Očekujem da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU za mjesec ili dva, čime ćemo dobiti status kandidata za pristupanje EU, što nam je krajnji cilj koji nema alternativu”, dodao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH na pres konferenciji.

“Svjesni smo reformi koje smo napravili, kao i onih koje nas očekuju, i opredjeljeni smo u potpunosti ka njima. Želimo pojačan ekonomski napredak, jačanje vladavine prava i ubrzano usvajanje mehanizma koordinacije”, dodao je Zvizdić, još jednom potvrdivši da će BiH nastaviti raditi na sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Zahvalio se Federiki Mogerini i Johanesu Hahnu na podršci koju su pružili BiH, jer su pomogli BiH da se vrati na evropski put, ali i iskazao radost zbog njihovog skorog dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender