24. 11. 2020.
Mektić: Postoji informacija o novim prijetnjama terorističkim napadom

Mektić: Postoji informacija o novim prijetnjama terorističkim napadom

Mektić: Nema razgovora sa Dodikom, postajemo njegova zamorčad

“Ne, ne dolazi u obzir, zato što imaju procedure i radi se na najkorektniji mogući način po tim procedurama, a ja ako bih pristao na razgovor, onda bih direktno priznao da ne postoje takve procedure, da smo mi nešto radili bez znanja MUP-a Republike Srpske i na svoju ruku, a to jednostavno nije istina”, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sada pokušava da se vadi, kaže Mektić.

“On nas sve gura u neki geto, postajemo zamorčad njegovih interesa. Neka se on vadi iz čitave te situacije i da vidim kako će spriječiti bilo koju naredbu da se istraži bilo koje kriminalno djelo”, dodaje ministar bezbjednosti BiH.

“Ne može se zaštititi od tih procesa i ne može nikakvim zaključcima da se zaštiti od tih procesa i da vidim ko će spriječiti nekoga da tamo gdje postoji dokaz da je napravio kriminal da ga zaštiti od odgovornosti”, upozorava Mektić.

“Njegov potez nema nikave veze sa zaštitom ljudi osumnjičenih za ratne zločine. Oni nisu ni pomenuti, nego je problem što se može ući u instituciju, izuzeti određena dokumentacija koja će dokazivati pljačku”, objašnjava ministar Mektić.

On podsjeća da je prije desetak godina SIPA dolazila na način da je sa naredbom i specijalnom jedinicom policije opkolila policijsku stanicu, zabranila izlazak bilo kome iz bilo koje prostorije, izuzela dokumentaciju. Mi smo sada utvrdili pravila dodatna da se takve procedure i takvi pretresi vrše zajednički.

I tako je rađeno u Bosanskom Novom. Dan prije, ima pismeni dokaz, SIPA je uputila dokument MUP-u Republike Srpske i rekla da treba da izvrši po naredbi Suda određene pretrese i tražila od MUP-a RS da obezbijedi tri patrole policije, tri kriminalistička tehničara koji će joj pomoći. Sutradan kada je SIPA došla to je sve čekalo na licu mjesta. Pokazana je naredba i niko nije iz MUP-a Republike Srpske imao bilo kakvu primjedbu.

Tek popodne predsjednik Republike Srpske diže političku harangu zato što mu je to po njegovom mišljenju moglo poslužiti kao jedan politički motiv da napravi takvu priču kakvu je pokušao da napravi i praveći jednu situaciju kao da štiti institucije Republike Srpske, a ustvari je stvorio situaciju u kojoj planira da se zaštiti od nekih sljedećih procesa koji će vrlo brzo doći i pokazati ogromni kriminal.

Radi se o kriminalnim pljačkaškim aferama gdje je putem banaka, raznih privatizacija, pranja novca stotine i stotine miliona ukradeno. To ćemo dokazati vrlo brzo, poručuje Mektić i ističe da je nemoguće više biti zatočenik svih tih neodgovornih i izuzetno štetnih posljedica koje povlači Milorad Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender