26. 11. 2020.
Šojgu: U Evropi raspoređeno 200 nuklearnih bombi SAD

Šojgu: U Evropi raspoređeno 200 nuklearnih bombi SAD

Šojgu: U Evropi raspoređeno 200 nuklearnih bombi SAD

Šojgu je upozorio i da je oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi raspoređeno u Evropi.

“Na teritoriji Belgije, Italije, Holandije, Njemačke i Turske nalazi se oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi. Predviđa se njihova modernizacija”, rekao je Šojgu, govoreći na kolegijumu vojnog resora.

Prema njegovim riječima, u različitim stepenima pripravnosti nalazi se 310 aviona-nosača.

Ministar odbrane je rekao i da se nastavlja tendencija zaoštravanja vojno-političke situacije u svijetu, posebno u Evropi i Centralnoj Aziji, i na Bliskom istoku.

Svjedoci smo dosljednog širenja NATO bloka. Za relativno kratko vrijeme, on se proširio skoro dvaput, dobivši 12 novih članica. Danas se za ulazak u blok aktivno spremaju Crna Gora, Makedonija, BiH, Gruzija i Ukrajina. U sferu interesa Alijanse spadaju Finska, Švedska, Srbija i Moldavija“, istakao je on.

Govoreći o Siriji, Šojgu je rekao da se tamo nalazi oko 60.000 terorista i da postoji prijetnja njihovog širenja u centralnu Aziju.

Pritom, dodao je, DAEŠ, takozvana Islamska država, kontroliše 70 odsto sirijske teritorije.

Šojgu je naveo i podatak da je ruska avijacija u Siriji izvela ukupno 4.000 borbenih naleta na 8.000 objekata terorista.

Oružane snage Rusije prevezle su 214 hiljada tona različite vrste tereta, potrebnog za izvođenje operacija Vojno-kosmičkih snaga u Siriji. Obnovljena je fabrika za remont tenkova u Homsu“, rekao je on.

Prema riječima Šojgua, iskustvo u Siriji pokazalo je i da su dronovi nezamjenljivi tokom izvođenja borbenih akcija, a da Rusija raspolaže sa 1.720 letilica ove vrste.

Ministar je naglasio i da strateške nuklearne snage Rusije u ovom trenutku garantovano rješavaju zadatke nuklearnog ograničavanja, kao i da je više od 200 novih i modernizovanih vrsta avionske tehnike i flote stiglo u Vojno-kosmičke snage Rusije.

“Više od 95 odsto lansirnih nuklearnih sistema nalazi se u stalnoj borbenoj gotovosti“, rekao je Šojgu, ali je i istakao da Rusija ispunjava sve obaveze u sferi kontrole naoružanja i da sarađuje u vojnoj sferi sa 80 zemalja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender