24. 06. 2021.
Banjaluka: Noću ne vide ni prst pred okom

Banjaluka: Noću ne vide ni prst pred okom

Banjaluka: Noću ne vide ni prst pred okom

Mještani mnogih ulica u prigradskim banjalučkim naseljima, kad padne noć, ne vide ni prst pred okom, jer ulične rasvjete u njima nema, potvrdili su iz mjesnih zajednica.

Tako naselje Priječani, od ukupno 33 ulice, u samo tri ima uličnu rasvjetu, a ni one nisu u potpunosti osvijetljene.

“Glavana, Hilandarska ulica je uglavnom u mraku, što stvara velike probleme, jer se tu nalazi i osnovna škola, te se djeca ne vide u mraku kad padne noć, a put je nepregledan i vrlo uzak pa je mogućnost da se dogodi neka nezgoda velika”, kazao je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Dodaje da je Strategijom razvoja grada do 2015. predviđeno da ovo naselje postane urbani dio grada, a koliko se u tome uspjelo, svjedoči podatak da 30 ulica nema uličnu rasvjetu.

Na samo četiri i po kilometra od centra grada počinje naselje Šargovac, u kojem je oko 700 metara glavne Šargovačke ulice i dalje neosvijetljeno.

Iz Savjeta MZ Šargovac kažu da je ulična rasvjeta na listi njihovih prioriteta.

“Ulica Tunjice, u dužini od oko dva kilometra nema nijednog stuba rasvjete, Cvjetna ulica takođe u istoj dužini ima samo 500 metara rasvjete, zatim je tu i Nova ulica, Livadska kao i Drakulićkih žrtava”, nabraja Radovan Ilić, predsjednik Savjeta MZ Šargovac.

Kako govore iz mjesne zajednice Motike, rasvjeta postoji u glavnoj ulici – Ilindanskoj, pali se u 17 časova i radi do ponoći.

“Posebno je kritičan gornji dio Ilindanske ulice. Najveći problem su kvarovi, sijalice nisu zamijenjene, rasvjeta nije ujednačena, a mnogi stubovi su nakrivljeni”, kazao je Darko Todić, predsejdnik Savjeta MZ Motike, i naveo da su se obraćali nadležnima tri puta usmeno i pismeno.

Navodi da u nacrtu budžeta stoji pojačanje rasvjete u seoskim područjima.

MZ Lauš I pripada gradskoj zoni, ali u Ulici srpskih rudara postoje stubovi bez svjetiljki.

Prema riječima Nebojše Matića, predsjednika Savjeta MZ, ova ulica nalazi se u visinskoj zoni prema naselju Pavlovac i Đuranovićima, a jedna je od gusto naseljenih.

“Još prije tri godine na toj lokaciji postavljena su 23 stuba ulične rasvjete koja nisu u funkciji, jer nisu okačene sijalice. To je dio gdje ima mnogo djece koja čak prolaze kroz šumu”, kazao je Matić.

Iz MZ Kola kažu kako se posljednje dvije do tri godine ništa nije radilo kada je rasvjeta u pitanju, te namjeravaju slati dopis Centru za razvoj sela.

Milenko Šarić, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela, kaže da održavanje postojeće infrastrukture javne rasvjete rade iz vlastitih sredstava, jer su sredstva za održavanje javne rasvjete prema odobrenom budžetu za ovu i prethodne dvije godine iznosila nula KM.

“Cilj nam je da kao prioritet postavimo vodosnabdijevanje, tako da smo sredsva preusmjerili praktično na održavanje vodovoda, koja su takođe skromna”, kazao je Šarić.

Obećava da će u narednom periodu izvršiti podešavanje javne rasvjete na svim pravcima i u granici dozvoljenih sredstava.

Iz Gradske uprave kažu kako je u toku priprema programa za narednu godinu te, dok ne bude usvojen, ne mogu tačno reći šta će se i gdje raditi u vezi sa rasvjetom.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender