01. 12. 2020.
Bivši bezbjednjak iz Sarajeva: Izetbegović naredio napad na Markale

Bivši bezbjednjak iz Sarajeva: Izetbegović naredio napad na Markale

Bivši bezbjednjak iz Sarajeva: Izetbegović naredio napad na Markale

Zaštićeni svjedok GRM-116 izjavio je danas na suđenju generalu Ratku Mladiću da sunapad na sarajevsku pijacu Markale u zimu 1994. godine organizovali Alija Izetbegović i islamski vjerski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali takozvane Armije BiH, kao i da su činili sve da isprovociraju Srbe u Srebrenici i izazovu međunarodnu intervenciju protiv njih.

Svjedok je rekao da je kao pripadnik specijalne jedinice “Biseri” od 1992. do 1994. godine bio u obezbjeđenju ratnog Predsjedništva BiH koje je zasjedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu i da je imao priliku da čuje šta su Izetbegović, Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

On je ocijenio da je najsnažniji uticaj na Izetbegovića imao Cerić i naglasio da je njihov glavni cilj bio da izazovu intervenciju Zapada na strani muslimana izazivanjem masovne patnje u Sarajevu i Srebrenici, prenose beogradski mediji.

Prema riječima svjedoka, Cerić je brzo ubijedio Izetbegovića da je to ispravno i da se žrtve moraju podnijeti.

Govoreći o napadu na Markale, svjedok je istakao da je ta ideja potekla od islamskog poglavara, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan.

“Njih dvojica iznijeli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu”, rekao je svjedok.

On je dodao da su Izetbegović i Cerić to prihvatili, a da se Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao “Talijan će to…”

Svjedok je naglasio da je bio tamo kada je to rečeno i dodao da prvi pokušaj napada na Markale “nije uspio”.

“Na sljedećem sastanku Halilović je izvijestio da prvi pokušaj nije uspio jer je granata pala na neki krov blizu Markala, a zatim je, za novi pokušaj čekano da na osmatračkom položaju Unprofora bude ista posada sa kojom je postojao dogovor da ne broje naše granate”, rekao je svjedok.

On kaže da im je Izetbegović rekao da pokušaju ponovo. “Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama”, izjavio je zaštićeni svjedok.

On je posvjedočio da su se Izetbegović i Cerić susretali i sa komandantom 28. divizije takozvane Armije BiH u Srebrenici Naserom Orićem i naložili mu da organizuje napade na okolna srpska sela kao bi isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba.

“Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao”, rekao je svjedok kojeg će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender