28. 11. 2020.
Luka Bari blokirana: Iz Crne Gore stizalo oružje za teroriste

Luka Bari blokirana: Iz Crne Gore stizalo oružje za teroriste

Luka Bari blokirana: Iz Crne Gore stizalo oružje za teroriste

Italijanska vlada donijela je odluku da blokira luku Bari zbog istraživanja koja su pokazala da oružje za terorističke napade džihadista, kao i osobe koje na neki način pomažu organizovanje tih napada, upravo preko te luke dospijeva u gradove u kojima teroristi nemilosrdno ubijaju na desetine nedužnih ljudi.

Kako prenosi portal Corriere.it, na sastanku nadležnih zvaničnika utvrđeno je da sumnjiva lica i oružje za terorističke napade stižu iz pravca Crne Gore i Albanije. Upravo zato luka Bari je okarakterisana kao “kapija za napade džihadista” jer je tokom brojnih istraga utvrđeno da preko nje stižu ratnici i oružje. Zbog toga je ta luka postala veoma rizična ne samo za Italiju, već i za cijeli svijet, pa je donesena odluka da se blokira i da se pošalju jake policijske i vojne snage kako bi bio spriječen transport oružja i pristizanje novih boraca. Takođe, utvrđeno je i da su neki od počinilaca nedavnih terorističkih napada u Parizu, kada je stradlo oko 130 ljudi, isplovili iz te luke.

“Cilj je da se obezbijede temeljne provjere u luci koju je, kako su dosadašnje istrage pokazale, teško pratiti. Problem je veliki broj brodova za koje očigledno nema dovoljno trajekata”, prenose italijanski mediji.

Tokom pojačanih kontrola, italijanski bezbjednosni organi presreli su više plovila iz pravca Crne Gore i Albanije na kojima su bila sumnjiva lica. Zbog opasnosti da bi ta lica mogla biti pristalice Islamske države, koja širom svijeta sprovodi najbrutalnije smrtonosne pohode, italijanske vlasti im nisu dozvolile da uđu na njihovu teritoriju, već su, pošto nije bilo osnova za privođenje, vraćani u zemlje iz kojih su došli.

Kako prenose italijanski mediji, iz pravca Crne Gore i Albanije u nekoliko navrata je stizalo i oružje koje je, kako se sumnja, bilo namijenjeno teroristima, koje su italijanski carinici i policajci zaplijenili.

Pomenuti italijanski portal prenosi da su se spekulacije o pojačanom obezbjeđenju u luci Bari pojavile prije nekoliko dana, a potom je potvrđeno da su tu odluku donijeli ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano i ministar odbrane Roberto Pinoti.

“Pojačanje u luci Bari već je stiglo. Tamo je raspoređeno 30 vojnika i 10 agenata iz mobilnog odreda policije. To su samo prvi koraci koje je Vlada preduzela u borbi protiv terorizma”, piše Corriere.it.

Osim toga, navedeno je i da je italijanska vlada planirala da luku Bari opkloni kordonom bezbjednosnih službi.

Za Italiju je najrizičniji pravac prema Balkanu jer je, kako pišu tamošnji mediji, upravo ta ruta poznata po švercu oružja, droge i ljudi. Upravo zato je većina raspoloživih odbrambenih snaga Italije usmjerena ka Balkanskom poluostrvu. Tamošnji istražitelji nisu uspjeli da utvrde da li oružje i ratnici stižu iz Crne Gore ili iz Albanije jer je ruta kojom pristižu ista.

Kao dokaz da je luka Bari sigurna destinacija ratnika Islamske države tamošnji zvaničnici naveli su da su 1. i 5. avgusta preko nje prošli Abdeslam Salah i Ahmet Dahmani. Salah je osumnjičen za masakr u Parizu, a Dahmani je krajem novembra uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u određivanju ciljeva tokom napada u glavnom gradu Francuske.

Italijanski državni organi uputili su pojačanje i na aerodrome, gdje se takođe vrše stroge kontrole putnika i robe. Prema pisanju portala Corriere.it, u luku Bari i na italijanske aerodrome poslato je dodatnih 120 pripadnika bezbjednosnih službi.

Crnu Goru proglasili rizičnom

Crna Gora je u analizama italijanskog Ministarstva inostranih poslova označena kao zemlja u koju nije bezbjedno putovati zbog mogućih terorističkih napada. Do sada je zvanično objelodanjeno da se nekoliko državljana Crne Gore priključilo džihadistima, a neki od njih su u međuvremenu nastradali na ratištima na kojima se bore džihadisti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender