15. 06. 2021.
Savez sindikata ne odustaje od zahtjeva za vraćanje plata

Savez sindikata ne odustaje od zahtjeva za vraćanje plata

Sindikat i dalje odbija razgovor o novom zakonu

Predstavnici Saveza sindikata RS ni juče se nisu pojavili na sastanku koji je o radnoj verziji novog zakona o radu organizovalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ministar rada Milenko Savanović rekao je da očekuje da će vrlo brzo doći do zakonskog rješenja koje će biti upućeno u Narodnu skupštinu RS. Istakao je da predstavnici Sindikata nisu došli na sastanak, ali da to ne znači da neće učestvovati u daljim razgovorima. Dodao je da je Sindikat poslao primjedbe na aktuelni zakon, a ne na ponuđenu radnu verziju.

– Gotovo sve te primjedbe su na pozitivan način ugrađene u radnu verziju zakona o radu, što nas ohrabruje da ćemo postići dogovor sa socijalnim partnerima – kazao je Savanović, koji nije mogao da precizira da li će zakon ići po hitnoj proceduri u NSRS kao ni to da li će biti donesen do Nove godine. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je izrazio žaljenje što sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza sindikata RS, navodeći da će donošenje zakona bez njih biti nepovoljnije za radnike. Takođe, rekao je da poslodavci imaju primjedbe na neke stavove Vlade, koja, kako je rekao, pokušava da bude sindikat.

– Mi sada imamo zakon koji je veoma povoljan za radnike, ali on se u praksi ne primjenjuje. Naš zahtjev je da donesemo zakon koji će biti kratak, precizan i koji će u praksi moći da bude sproveden – rekao je Škrebić.

Poslodavci su juče otišli i u Dom sindikata da bi razgovarali sa predstavnicima Sindikata, ali prema Škrebićevim riječima, to nije bilo moguće, jer oni i dalje ne žele da razgovaraju o novom zakonu o radu.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender