29. 11. 2020.
Vlada i poslodavci: Usaglašeno 90 odsto zakona o radu

Vlada i poslodavci: Usaglašeno 90 odsto zakona o radu

Vlada i poslodavci: Usaglašeno 90 odsto zakona o radu

Nastavljaju razgovore o najnižoj plati i obračunu plata, o minulom radu i godišnjem odmoru. Poslodavci kažu da su sa Vladom usaglasili 90 dsto novog zakona o radu koji će biti usvojen do kraja godine.

Konfederacija sindkata Srpske predstavlja radnike u energetici, mašinskoj industriji, željeznicama. O novom zakonu o radu sa poslodavcima su uglavnom usaglasili stavove. Sporno je nekoliko članova zakona.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada smatra da je opšti kolektivni ugovor kakav je bio do sada nepotreban, jer je veći dio radnika svoja prava definisao kroz Zakon o platama, ali da je potrebno napraviti kolektivni ugovor za privredu.

On smatra da se vrednovanje rada mora izdefinisati kroz kolektivne ugovore, a da topli obrok, regres i terenski dodatak i dalje treba biti trošak poslodavca.

“U načelu smo se dogovorili da u radnom tekstu zakona o radu treba izmijeniti dijelove gdje se stvari iz opšteg kolektivnog ugovora stavljaju u zakon o radu, jer se time u zakonu ukida socijalni dijalog i dijalog između poslodavaca i sindikata. Narednih dana razgovaraćemo o kolektivnom ugovoru i dogovoriti sva pitanja koja su bila predviđena zakonom, kao neki predugovor između poslodavaca i sindikata u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom”, precizirao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Poslodavci neće više da razgovaraju sa Savezom sinidakta. Na razgovore kod poslodavacu mogu doći sindikalci, ali samo ako će razgovarati o nacrtu novog zakonu. Sve drugo za poslodavce je politizacija.

“Predlažemo Savezu sindikata da promijeni stav, jer sa poslodavcima treba razgovarati. U Dom sindikata sigurno nećemo ići”, rekao je Trivić.

Novi zakon stiže do nove godine uvjerni su predstanici Konfedaracije i poslodavaca. Poručuju da je samo otvorenim razgovorom svih socijalnih partnera moguće doći do najboljeg zakona za radnike i privredu Srpske.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender