26. 11. 2020.
Alkohol + volan = ubitačna kombinacija/Srećna nova, bez žrtava

Alkohol + volan = ubitačna kombinacija/Srećna nova, bez žrtava

Alkohol + volan = ubitačna kombinacija/Srećna nova, bez žrtava

Preventivna kampanja “Alkohol + volan = ubitačna kombinacija”/”Srećna nova, bez žrtava” biće realizovana od danas do 31. januara s ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja smanjenjem broja vozača pod dejstvom alkohola u Republici Srpskoj, gdje je za 11 mjeseci ove godine evidentirano 8.445 saobraćajnih nesreća u kojima je 137 lica poginulo.

Nadležni ističu da opravdanost akcije koju sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez i auto-moto društva, jedinice lokalne samoprave, te kompanija “Molson kurs”, potvrđuje podatak da je alkohol jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da su za potrebe kampanje urađeni bilbordi, plakati, majice i leci koji će biti postavljeni i koji će biti dijeljeni širom Republike Srpske, a tokom trajanja kampanje emitovaće se radio i televizijski spotovi.

Glavni inspektor za saobraćaj u Upravi policije MUP-a Republike Srpske Goran Šmitran rekao je da je cilj akcije da se podacima o broju saobraćajnih nesreća i broja stradalih ukaže vozačima kolike su opasnosti po njihovu i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju, naročito djece, ukoliko konzumiraju alkohol.

Predstavnik kompanije “Molson kurs” Vladimir Rosić rekao je da je ova društveno odgovarna kompanija podržala ovu kampanju želeći da doprinese povećanju bezbjednosti u saobraćaju i odgovornijoj konzumaciji alkohola.

Generalni sekretar Auto-moto Saveza Republike Srpske Ranko Babić istakao je da je u vrijeme obilježavanja krsnih slava i drugih praznika na prostorima Republike Srpske neophodno da se apeluje da vozači ne konzumiraju alkohol ili da koriste taksi i drugi javni prevoz ukoliko piju alkohol.

Osim što je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjaćaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

Prema pokazateljima nadležnih institucija, količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta, sa 1,0 promila alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila 20 puta veći.

Opasnost u saobraćaju predstavljaju i pješaci ako su pod uticajem alkohola.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender