30. 11. 2020.
Biskup Komarica: Političari mi govore da se igraju Boga

Biskup Komarica: Političari mi govore da se igraju Boga

Biskup Komarica: Političari mi govore da se igraju Boga

Banjalučki biskup, monsinjor Franjo Komarica gostujući u emisiji Pressing na N1 rekao je da je položaj Hrvata u Republici Srpskoj nezavidan, te da su bili žrtvovani, što je za njega strašna činjenica.

“Gdje su Hrvati u Srpskoj? Rekli smo da ih fali 90 posto. Ko je doveo do toga i kome mi pripadamo”, pita se Komarica. “Hercegovački Hrvati su uspjeli ostati u Hercegovini do daljnjeg. Mi smo žrtvovani. Ko to ima pravo? Ja sam i za vrijeme rata to pitao. Mi se nalazimo u Evropi, a ne u Africi ili dijelovima Azije, tako se moramo i ponašati”.

Na pitanje da li HDZ kao vodeća hrvatska stranka u BiH podjednako dobro zastupa Hrvate u Hercegovini i RS biskup je rekao da je BiH lakrdija od države, nenormalno podijeljena i da je Dejton trebalo da završi rat.

“Govorili su o Dejtonu II, Dejtonu III i da je Dejton I samo poluvrijeme. Hrvatska je potpisnik Dejtona i ona mora u ime EU imati aktiviju ulogu u smirivanju tenzija. Nemirna Bosna je nemirna Hrvatska i nemirna Evropa. To moraju shvatiti. Hrvati se prvo moraju vratiti. Prazna je Posavina. Govorio sam Dodiku, daj naseli Kineze ako nećeš Hrvate. Moraćeš Arape onda, kojih se bojiš. S bogom se ne smiješ igrati. A meni političari govore da se igraju boga”, odgovorio je Komarica.

Njegov stav je da katolička crkva u Bih neće podržavati samo jednu stranu ili stranku, te da svaki hršćanin zna dobro da unosi sebe u društvene dimenzije.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender