23. 06. 2021.
Deset stvari koje treba znati o djeci vojnicima u službi Islamske države

Deset stvari koje treba znati o djeci vojnicima u službi Islamske države

Deset stvari koje treba znati o djeci vojnicima u službi Islamske države

Oni učestvuju u smaknućima osoba optuženih da su špijuni Rusije ili Izraela.

Oni poziraju s tijelima ubijenih muškaraca, žena i djece ubijenih u nastojanju da se na Bliskom istoku uspostavi novi poredak.

Oni se obučavaju da učestvuju u budućem nasilju.

Teroristička organizacija Islamska država je, čini se, našla način kako da preživi: djeca vojnici.

Kao i mnoge druge ekstremističke organizacije prije njih, IS obučava svoju “mladunčad kalifata” da se bori za njih, bilo tako da ubijaju “nevjernike” ili da budu doušnici za svoju porodicu i prijatelje.

Deset stvari koje treba znati o djeci vojnicima u službi Islamske države.

1. Nema tačnih brojki o tome koliko je djece Islamska država vrbovala u svoje redove, ali neki izvještaji iz jula ove godine kažu da je u prvih šest mjeseci ove godine IS regrutovao više od 1.100 djece vojnika.

2. Najmanje 52 djece mlađe od 16 godina poginulo je boreći se na strani Islamske države u 2015. godini.

3. Izvještaji pokazuju da Islamska država koristi djecu kao dželate, žive štitove i donore krvi. Također su znali koristiti i djecu zaostalu u razvoju kao bombaše samoubice.

4. Islamska država je takođe imala običaj prodavati otetu djecu kao seksualno roblje te ih ubijati na različite načine, uključujući i raspeće i sahranjivanje žive djece.

djeca is 1 djeca is 2

5. Djeca se Islamskoj državi pridruže kroz jedan od pet načina: ako su djeca stranaca koji se pridruže organizaciji, ako su djeca lokalnog stanovništva koje podržava organizaciju, ako su pronađena u sirotištima na teritoriji koju kontroliše IS, ako su oteti od roditelja i ako su pobjegli od porodice kako bi se dobrovoljno pridružili organizaciji.

6. Islamska država nije jedina organizacija u tom dijelu svijeta koja koristi tinejdžere kao vojnike. Izvještaji pokazuju da su lokalne milicije u Iraku regrutovali 15-godišnjake kako bi se borili protiv Islamske države.

7. Militanti Islamske države na razne načine navode djecu da se priključe organizaciji, uključujući i podjelu igračaka i slatkiša, kao i kroz priliku da mašu IS-ovom zastavom. Nakon što prihvate jednu od ovih ponuda, djeca su mnogo podložnija regrutovanju stranih organizacija.

djeca is 3 djeca is 4

8. Djeca u dobi od 10 do 15 godina se moraju podvrgnuti strogom režimu obuke u trajanju od 30 do 50 dana, uključujući i obuku u upotrebi oružja i borilačkih vještina. Militanti IS-a im takođe daju i “islamsko obrazovanje” kako bi ih natjerali da se priključe njihovom nasilnom “džihadu”.

9. Islamska država razvrstava djecu u tri grupe, u zavisnosti od njihovih mentalnih i fizičkih sposobnosti: borbene operacije, logistika i doušničke mreže.

10. Upotreba djece kao vojnika je zabilježena u 19 zemalja od 2011. godine, uključujući i Južni Sudan, Afganistan, Irak i Indiju.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender