24. 07. 2021.
Obratite pažnju na ove brojeve kada kupujete voće

Obratite pažnju na ove brojeve kada kupujete voće

EU uvodi carine na uvoz voća i povrća iz BiH

Od 1. januara Evropska unija uvodi carine na uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine. Evropski parlament izglasao je ukidanje carinskih povlastica  jer BiH nije prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju činjenici da je Hrvatska postala punopravna članica unije.

Zato će cijenu platiti domaći proizvođači voća i povrća koji su u zemlje Evropske unije ove godine izvezli robu vrijednu 60 miliona maraka. I u banjalučkoj “Vitaminki”  20 odsto proizvoda plasiraju na  evropsko tržište a od nove godine će sve ići mnogo teže.

“Sigurno ćemo izgubiti jer naša roba je i ovako dosta skupa zbog unutrašnjih nameta. Dodavajući sad na to i namete zemlje odnosno Unije u koju izvozimo to samo dodatno može poskupiti našu robu. Iz dosadašnjeg iskustva vidimo da kad god se nešto iskomplikuje u tim našim međunarodnim odnosima po pravilu stane izvoz uvoz ide nesmetano”, ističe Pero Marić, direktor prodaje  u “Vitaminki”.

Dok izvoz sprječavaju carinske barijere, na domaćem tržištu prerađivači se suočavaju sa raznim apsurdima. Da bi proizveli sok od narandže moraju da plate akcize na uvoz tropskog voća. To dodatno poskupljuje domaće proizvode u odnosu na jeftinu robu iz uvoza. Nepravednu utakmicu na domaćem tržištu igraju i proivođači voća koji se zato okreću izvozu. Vijest o uvođenju carina ni njih nije obradovala,

“Evo sa tom mjerom će biti poremećeni trgovinski odnosi. Mislimo da će biti velika šteta za proizvođače ne samo za voćare i povrtare nego i za sve proizvođače u RS. Mi to trpimo i trpićemo sigurno dok se ne uđe u Evropsku uniju. Tražićemo nekakvu odštetu od Savjeta ministara”, rekao je Dragoja Zrnić, predsjednik Udruženja voćara RS.

A iz Savjeta  ministara poručuju da je BiH spremna na dogovor s Evropskom unijom koji će omogućiti primjenu Sporazuma i sa Hrvatskom. Sve bi ipak moglo da potraje a proizvođači će, sasvim sigurno, sabirati štetu.

” Sasvim je jasno da to Evropska komisija uslovljava sa adaptacijom SSP-a. Onog trenutka kada se izvrši adaptacija SSP-a završe se pregovori i usaglasimo sve to, oni će razmotriti mogućnost daljeg produženja privilegovanih mjera bescarinskog izvoza voća i povrća u EU”, izjavio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Da bi prevazišla probleme, BiH će morati da napravi i neke ustupke hrvatskim izvoznicima. I oni su na šteti,  jer su ulaskom u Evropsku unuju izgubili povlstice koje su imali dok je Hrvatska bila punopravna članica CEFTE.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender