22. 06. 2021.
UŽIVO – Putin: Turska nas napala, a zatim se sakrila iza NATO-a (FOTO, VIDEO)

UŽIVO – Putin: Turska nas napala, a zatim se sakrila iza NATO-a (FOTO, VIDEO)

UŽIVO – Putin: Turska nas napala, a zatim se sakrila iza NATO-a (FOTO, VIDEO)

MOSKVA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin govori na godišnjoj velikoj pres konferenciji, za koju je akreditovano rekordnih 1.392 novinara i predstavnika medija.
13.11 Putin o istrazi ubistva Nemcova: Treba sačekati rezultate istrage.

13.09 Rusija namjerava da nastavi da razvija vojnu bazu u Sevastopolju.

12.55 Putin o stvaranju islamske koalicije na čelu sa Rijadom: Nadam se da ćemo usvojiti zajednička pravila i opšte primjenjive instrumente.

12.51 Moskva i Saudijska Arabija imaju različite pristupe rješavanju sirijske krize, ali postoje i poklapanja. Rusija razmatra zajedničke projekte sa Rijadom u vrijednosti od više milijardi dolara u vojnoj sferi.

12.49 Rusija ne smatra Tursku neprijateljskom državom. Odnosi između dvije zemlje su pokvareni i ruski predsjednik ne zna kako će se riješiti situacija.

12:47 Putin o aviosaobraćaju sa Egiptom: Ograničenja nisu vezana za nepovjerenje prema egipatskom rukovodstvu, već za bezbjednost ruskih građana.

“To nije političko pitanje”, istakao je on..

12.45 Rusija spremna da sarađuje sa Ukrajinom po pitanju tranzita gasa u Evropu.

12.41 “Južni tok” je bio smišljen zbog pomoći Bugarskoj, ali ga ona nije htjela.

“Iznenađuje me stav bugarskog rukovodstva koje je iz nerazumljivih razloga zanemarilo svoje nacionalne interese. Trebalo je da bude uloženo 3 milijarde u sam projekat izgradnje; to su radna mjesta, plate, prihodi na svim nivoima budžeta… Ne i ne. Mi smo i smislili taj projekat kako bismo pomogli Bugarskoj, ali ako oni neće, ne moraju”, rekao je Putin.

12.40 Putin o Turskom toku: “Od nas to ne zavisi. Evropska komisija treba da nam da pismene garancije”.

Rusiji su potrebne pismene garancije od Evropske komisije da će sve trase “Turskog toka” biti realizovane i da predstavljaju prioritet, rekao je ruski predsjednik.

“Počeli smo pregovore o ‘Turskom toku’. Znate, to ne zavisi od nas. Nije da smo mi prekinuli pregovore, ali nama su potrebne pismene garancije Evropske komisije za sve trase, uključujući, možda, trasu kroz Tursku u Evropu koja se, ne samo može realizovati, već je prioritet. Evropska komisija će je podržati. Kad Evropski partneri ‘Gasproma’ donesu neke papire iz Brisela, mi ćemo ići dalje. Ali, za sada, nažalost, to nije vidljivo”, rekao je Putin.

12.31 Putin je pozvao direktore državnih kompanija da šalju više ličnih prihoda u dobrotvorne svrhe.

12.20 Putin nije želio da govori čime se bave njegove kćerke, iz bezbjednosnih razloga. Međutim, nevao je da žive u Rusiji i da se nisu školovale u inostranstvu. Obje govore po tri svjetska jezika, ne bave se ni politikom ni biznisom.

12.03 Odgovornost za doping treba da bude personalna. Putin traži od sporstskih zvaničnika da se otvoreno bore protiv dopinga u svim međunarodnim strukturama.12.01 Na pohvalu novinarke da je u dobroj sportskoj formi, ruski predsjednik je odgovorio: “Bez dopinga, naglašavam”.

11.58 Mi smo 100 odsto sigurni da smo na pošten način dobili organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018, ističe Putin.

11.53 Rusija je spremna i hoće da razvija odnose sa SAD. Sarađivaćemo sa svakim predsjednikom kojeg Amerikanci izaberu, kaže Putin.11.51 Ruske vlasti nastavljaju privatizaciju velikih državnih kompanija, uključujući “Rosnjeft” i “Aeroflot”. Rusija, prilikom privatizacije velikih kompanija neće izgubiti kontrolne pakete, kategoričan je predsjednik Rusije.

11.39 Moskva spremna da unaprijedi odnose sa Gruzijom. Jedan od prvih koraka bio bi ukidanje viznog režima, rekao Putin.11.32 Terorizam u Rusiji nije do kraja pobijeđen, ali mu je kičma slomljena, ističe Putin.11.10 Mi želimo da minski sporazumi budu sprovedeni, ali pogledajte šta je u njima napisano. I Kijev treba da uradi svoj dio posla. Moskva računa na pošteni dijalog za rješenje krize u Donbasu. S druge strane, Kijev manipuliše tačkama sporazuma Minsk-2, upozorava Putin.

11.05 Lideri EU molili su da ne lišavamo Ukrajinu preferencija u trgovini. Rusija nije zainteresovana za zaoštravanje sukoba u Ukrajini. Naprotiv, zainteresovani smo da bude riješen što prije, kaže Putin.

11.04 Razmjena zarobljenika između Kijeva i Donbasa treba da bude po formuli “svi za sve”, a ne selektivno.

11.03 U Ukrajini nema regularnih jedinica Rusije, tvrdi Putin. Nikada nismo govorili da u Ukrajini nema ljudi koji rješavaju vojna pitanja, ali to ne znači da se tamo nalaze regularne jedinice Rusije.

11.00 Putin je naveo da očekuje pogoršanje ekonomskih odnosa Rusije i Ukrajine, jer “sa Ukrajinom više nećemo raditi kao sa članom zone slobodne trgovine ZND”.10.58 Putin vjeruje da će sirijske vlasti biti zadovoljne rezolucijom SB UN, koja je u pripremi.”Ne namjeravamo da budemo veći Sirijci od njih samih, podržavaćemo ih do početka političkog procesa, dok ne počnu da se dogovaraju”, objasnio je on.

10.55 O rokovima operacije u Siriji: “Vršićemo naše vazdušne udare i podržavati ofanzivna dejstva sirijske armije dok sirijska armija te operacije provodi.”

10.54 Ne znam da li nam je potrebna baza u Siriji. Ako bude potrebno tamo nekog da prebacimo, prebacićemo, kategoričan je Putin.

10.49 U Turskoj na djelu “puzeća islamizacija od koje bi se Ataturk, vjerovatno, prevrnuo u grobu”, istakao predsjednik Rusije.10.48 Na međudržavnom nivou saradnja s Ankarom je gotovo nemoguća, ali na humanitarnom će biti nastavljena, najavio je Putin.10.47 Podržavamo inicijativu SAD o pripremi rezolucije o Siriji, kaže Putin.10.46 Putin o sudbini Asada: Nikada se neću saglasiti sa stranim nametanjem u vezi sa vođenjem bilo koje zemlje, tj. ko treba da bude na čelu Sirije. To je nešto što treba da odluči sirijski narod. Podržaćemo rješenje koje će biti prihvatljivo svim stranama. Na kraju svega, Sirija i njen narod su ti koji moraju da odluče ko će da vodi njihovu zemlju.
10.45 Sa aktuelnim rukovodstvom Turske skoro je nemoguće da se dogovorimo, ističe Putin.”Ne vidim nikakav napredak u odnosima sa turskim vođstvom, jer kad god se predloži dijalog oni nam zabodu nož u leđa”, rekao je on.10.43 Na Bliskom istoku je u ogromnim industrijskim razmjerama organizovan šverc nafte, upozorio je Putin.10.42 Putin o S-400 u Siriji: Ako je ranije turska avijacija kršila prostor, neka sad poleti.10.40 Ukoliko je neko u turskom rukovodstvu odlučio da “lizne” Amerikance na jedno mjesto, ne znam da li je to potrebno Amerikancima”, naveo je Putin.

10.37 Ankara predlaže ideje koje nemaju veze sa međunarodnim pravom, kategortičan je predsjednik Rusije.

10.35 O obaranju Su-24: Ankara izvela neprijateljski akt, a zatim se sakrili iza NATO-a.

10.37 Od početka konferencije promijenila su se već 3 prevodioca!

10.31 Putin podržava politiku Centralne banke Rusije u pogledu makroekonoske stabilnosti.

Na pitanje da li je zadovoljan radom vlade i da li su potrebne kadrovske promjene odgovorio je: “U cjelini gledano, zadovoljan sam i većih promjena u budućnosti neće biti”.

10.10 Situacija na tržištu rada je stabilna, ali se ne isključuje mogućnost korigovanje budžeta za 2016. Rusija u potpunosti izvršava sve obaveze pred međunarodnim kreditnim organizacijama, istakao je predsjednik Rusije.

09.55 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari “teško iznenaditi predsjednika” nekim svojim pitanjem.

To će biti 11. decembarska konferencija za novinare Putina.

Prošle godine, konferencija je trajala tri sati i 10 minuta, a Putin je odgovorio na 53 pitanja, većinom u vezi sa odnosima za Zapadom, sankcijama protiv Rusije i nacionalnom ekonomijom.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender