24. 07. 2021.
Kome treba oružje o kojem govori Izetbegović?

Kome treba oružje o kojem govori Izetbegović?

Izetbegović: BiH neće priznati Kosovo u dogledno vrijeme

Odnosi sa susjednom Srbijom su sve bolji, a Bosna i Hercegovina u dogledno vrijeme neće priznati nezavisnost Kosova, ocijenio je bošnjački član u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović.

“Ne vjerujem da ćemo priznati Kosovo u dogledno vrijeme”, rekao je Izetbegović i objasnio da je to i prognoza ministra spoljnih poslova BiH Ivana Crnadaka, jer, kako je rekao, “postoji snažan otpor političara iz RS pa i od člana Predsjedništva gospodina (Mladena) Ivanića”. Bez Ivanića, podsjetio je Izetbegović, to nije moguće uraditi.

“Što se tiče bezviznog režima, mi ga nemamo ni sa nekim zemljama koje smo priznali prije 20 godina i koje su priznale nas. Nećemo moći uraditi stvar s bezviznim režimom, ali možemo jako olakšati izdavanje viza. One bi mogle da se izdaju i u Skoplju i u Beogradu i na tome se radi, da se ta procedura olakša i pojednostavi tako da se ostvari intenzivna komunikacija jer u ovom času trpi i naša i njihova privreda zbog te usporene komunikacije”, naveo je Izetbegović.

Iako su odnosi između BiH i Srbije sve bolji, Izetbegović je naveo da je u proteklom periodu bilo određenih kriza, koje su uspešno prevaziđene.

“Jedna teška kriza je bila u vremenu incidenta koji se desio u Srebrenici, ali smo je prevazilazili. Mislim da smo je u velikoj mjeri prevazišli. Nakon toga je gospodin Vučić dolazio par puta u BiH, posljednji put u Srebrenicu. Očigledno imamo želju srpske strane da se odnosi popravljaju. Mi ćemo odgovoriti tako. Naravno, još uvijek je to sve većinom na nivou riječi, ali u jednoj od božjih knjiga stoji ‘prvo bješe riječ’. Svemu prethodi dobra ili loša riječ. Ovaj put su to dobre riječi i mislim da će ih pratiti dobri i pozivni procesi”, ocenio je Izetbegović za agenciju Anadolija.

Zajednički projekti zemalja regiona poput Jadransko-jonskog auto-puta jesu vrlo realna stvar, smatra Izetbegović.

“Ne može ovaj dio Evrope ni postati dijelom uređenog sistema sa ovakvom infrastrukturom. Dakle, gradiće se aerodromi, energetski objekti, gradiće se željeznice, luke, auto-putevi, sistem brzih puteva, i to će podići građevinsku operativu i u njoj zaposliti stotine hiljada ljudi u građevinskoj operativi, a ona za sobom povlači skoro stotinu drugih grana industrije”, objasnio je Izetbegović.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender