23. 06. 2021.
Ne sramite se ako nemate za skupi poklon za svoje dijete

Ne sramite se ako nemate za skupi poklon za svoje dijete

Ne sramite se ako nemate za skupi poklon za svoje dijete

Sveti Nikola je svetac zaštitnik pomoraca, pomorskih putnika, mornara, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika i djece, a slavi se 19. decembra. Dan Svetog Nikole je posvećen dobročinstvima i darivanju te ljubavi prema bližnjemu i prema Bogu.

Dječicu su nekada zabavljali rituali pisanja pisma Svetom Nikoli o tome koliko su dobri bili tokom protekle godine, čišćenje čizmica u kojima će ih ujutro dočekati voće, slatkiši i sitni pokloni, slušanje priča o dobrom svecu koji je učinio mnoga dobra djela, te je i ostale ljude podsticao na dobra djela. Nekada su imućnije porodice dijelile hranu sa siromašnijima, i tako su dobrim djelima iskazivali radosti milosrđa i davanja.

Suho voće i čokoladice posljednjih su godina bespotrebno zamijenile preskupe igračke, toliko velike da čal ne stanu u čizmicu. Pisma nisu više o dobrim djelima učinjenima preko godine, nego svojevrsna narudžba poklona.

Najbolji dokaz tome su redovi u prodavnicama s igračkama pred sam praznik. Redovi koji u roditeljima skromnijih financijskih mogućnosti možda izazivaju grižnju savjesti ili sram. Opet bespotrebno.

Darovi Svetog Nikole trebaju biti skromni znak pažnje, no čini se da je konzumerizam i megalomanstvo i tu učinilo svoje. Čak i u ovo recesijsko doba.

Sve vas koji ste to smetnuli s uma, podsjećamo – djeci je vrijeme koje ćete posvetiti njima dragocjenije od bilo kojeg poklona. Ako stvarno želite proživjeti praznični duh sa svojom djecom – pročitajte im pokoju priču o Svetom Nikoli, pomozite im da očiste čizmicu, pokažite svojim primjerom kako pomoći drugome, a ujutro neka ih dočeka sitni poklon i pokoja čokoladica. Svima će bit dovoljno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender