24. 07. 2021.
”Specijalci”: Otišli u tajnu misiju i slikali se za Fejs

”Specijalci”: Otišli u tajnu misiju i slikali se za Fejs

”Specijalci”: Otišli u tajnu misiju i slikali se za Fejs

Tajna misija američkih komandosa u Libiji otkrivena je slučajno nakon što su na Fejsbuk strani vazduhoplovnih strana SAD objavljene slike pripadnika specijalnih jedinica, objavio je danas britanski list “Gardijan”.

Libijsko vojno vazduhoplovstvo je saopštilo da je u libijsku vazdušnu bazu Vatija u ponedjeljak stiglo 20 američkih vojnika, ali i da su oni uskoro otišli nakon što su to od njih zatražili lokalni komandanti pošto nisu imali dozvolu da borave u bazi.

Izvori iz Pentagona su za američke medije potvrdili da je jedinica specijalnih snaga misije poslate u Libiju ove nedjelje, ali nije poznato da li su vojnici dosad napustili tu zemlju.

U objavi na Fejsbuku kojom je otkriveno prisustvo američkih vojnika u Libiji piše da se 20 vojnika iskrcalo “pod punom ratnom spremom, sa pancirnim prslucima i modernim oružjem”.

Na fotografijama se vide Amerikanci, od kojih trojica imaju automatske puške obješene o rame, kako poziraju na suncu sa trojicom libijskih vojnika.

Druge fotografije prikazuju kako se američki vojnici ukrcavaju u plavo-bijeli putnički avion i voze žuti bagi za vožnju po pustinji.

Zbog blizine vojne baze Vatija gradu Sabrata, libijskoj bazi džihadista Islamske države, pojavile su se spekulacije da bi SAD mogle da pokrenu udare na tu terorističku grupu.

Ovo je prvi put da su američke specijalne snage poslate u Libiju od jula prošle godine, kad su komandosi pronašli i uhvatili Ahmeda Abu Katalu, kojem se trenutno sudi u NJujorku za ubistvo američkog ambasadora Krisa Stivensa 2012. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender