23. 11. 2020.
Trebinje: Za ubistvo Đerića optužene tri osobe

Trebinje: Za ubistvo Đerića optužene tri osobe

Trebinje: Za ubistvo Đerića optužene tri osobe

Poslije sedam mjeseci iščekivanja, pa i sumnji u tok istrage, porodica ubijenog Đurića je vijest o podizanju optužnice saznala iz medija. Smatraju da Specijalno tužilaštvo RS koje je preuzelo predmet dva mjeseca poslije ubistva, ima prostora da proširi istragu na više lica. Podsjećamo, ubistvo Marka Đerića izazvalo je burna reagovanja u javnosti, a današnje podizanje optužnice rezultat je višemjesečne istrage.

Otac Slobodan kaže da je očekivao da o podizanju optužnice bude obaviješten iz Specijalnog tužilaštva. Optužnicu nije pročitao, ali smatra da ima još lica koja su učestvovala u pomaganju i sklanjanju oružja.

Slobodan Đerić smatra da je bilo krajnje vrijeme da se podigne optužnica, i dodaje, da je tužilaštvo u Trebinju u startu napravilo grešku.

– Pikula je saslušan poslije sedamnaest dana na Tužilaštvu, imao je dovoljno vremena da utiče na svjedoke i skrivanje oružja – rekao je otac ubijenog Đerića.

I sam način ubistva, ali i spisak osumnjičenih u javnosti su izazvali revolt, sumnje i spekulacije. Naime, Darko Pikula je sin sudije trebinjskog Okružnog suda, a bio je zaposlen kao šef protokola u kabinetu gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića. Miljan Ratković radio je u trebinjskoj bolnici, a Andrić je bio bez zaposlenja.

Dragica Tojagić, portparolka Specijalnog tužilaštva RS, rekla je da optužnica osumnjičene tereti da su u maju ove godine u Trebinju, kao saučesnici, iz bezobzirne osvete, lišili života Marka Đerića, pucanjem iz vatrenog oružja, tako što je Pikula podstrekao Miljana Ratkovića, a Andrić pružio pomoć Ratkoviću. Navela je i da će optuženi ostati u pritvoru do okončanja glavnog pretresa.

Marko Đerić je ubijen 24. maja, u Trebinju, u ulici u kojoj je stanovao. U njega je s leđa ispaljeno sedam hitaca iz automatskog oružja. Nezvanično, pretpostavka je da je motiv za njegovo ubistvo to što kao pripadnik obezbjeđenja u klubu u kojem je radio, nije dozvolio jednom od osumnjičenih da uđe.

Građani navode da ih podizanje optužnica ohrabruje i da predstavlja znak povjerenja u policiju i tužilaštvo, te da se to moglo dogoditi i ranije, jer je prošlo skoro sedam mjeseci od ubistva.

Članovi porodice Đerić kažu da će prisustvovati suđenju. Za sada nema informacija da li je pronađeno oružje kojim je ubijen Marko Đerić, a riječ je o jednom od ključnih dokaza.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender