26. 11. 2020.
U BiH prelomna peta godina braka

U BiH prelomna peta godina braka

Brakovi u 2014: Jedan se oženio u 83. godini, jedan imao samo 15

U Republici Srpskoj se u prosjeku na hiljadu stanovnika zaključuju četiri nova braka.

Iako od 2007. godine datira trend smanjenja broja zaključenih brakova u RS, ipak je u 2014. godini došlo do evidentnog porasta u odnosu na 2013., podaci su entitetskog Zavoda za statistiku, navedeni u godišnjaku „Ovo je RS“.

Najstariji „mladoženja“ u 2014. godini imao je 83 godine, a „nevjesta“ 82 godine, dok je najmlađi mladoženja koji je zaključio brak imao 15 godina, a toliko je imala i najmlađa nevjesta.

Prosječna starost nevjeste prilikom zaključenja braka u RS je 28,2, dok prvi brak u prosjeku žene zaključuju sa 26,7 godina.

Istovremeno, prosječna starost mukaraca prilikom zaključenja braka je 31,7 godina, a prvi brak mladoženje u prosjeku sklapaju sa 30,1 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u RS je lani bila 26,9 godina, te je u odnosu na godinu ranije, prosječna starost zadržana skoro na istom nivou.

Statističari konstatiraju da podaci ukazuju na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da starosna granica prilikom rađanja djece raste.

U posljednjem periodu, kada su u pitanju živorođena djeca, posmatrajući prosjek od pet godina, u braku se rađa oko 82 posto djece.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender