26. 11. 2020.
Danas Sveti Nikola

Danas Sveti Nikola

Nikoljdan: Pola Srba slavi, pola ide na slavu

U domu porodice Ćurlić iz Vrbanje prava slavska atmosfera. Za Nikoljdan su se pripremali nekoliko dana poštujući pravoslavne običaje. Slavski kolač i žito odnijeli su u crkvu prije dolaska gostiju, a kada su se svi skupili, očenaš je očitala mala Anđela, ćerka domaćina Brace. počeo je da slavi prije nekoliko godina. Priznaje da sve, itekako košta, ali da za Svetog Nikolu mora da se ima.

“Slavim posnu slavu već dugo godina. Moji preci i sad ja sam nastavio. Izgleda vrlo veselo. Okupi nas se dosta, pečemo ribu i tako”, kađe domaćin Braco Ćurlić.

Kod Ćurlića je, danas, tridesetak gostiju. Za trpezu punu posnih đakonija zadužena je domaćica Jasna. Čorba, riba, sarma, razne pite i kolači šansa su da pokaže svoje kulinarsko umijeće. To, priznaje, znači i nekoliko neprospavanih noći. Ali, umor nestaje kad vidi zadovoljne goste. “Posna slava je vrlo teška za spremanje, ima mnogo obaveza. Sprema se po cijelu noć da bi evo sad ovog momenta bilo sve toplo.Okupi se familija, svi smo na okupu tu. Skupimo se. Bude veselo ta tri dana, preživi se”, priča domaćica Jasna.

Kaže se da polovina Pravoslavaca slavi Nikoljdan, a polovina ide na slavu. Većina slavi posno, ali ima i onih koji umjesto ribe, na trpezi posluže pečenje. Dok se o tome vode polemike, vjernici koji danas slave mrsnu slavu kažu: “Grijeh ne ulazi na usta već iz njih izlazi”.

Nisu rijetki ni oni koji spremaju i mrsnu i posnu hranu jer gostiju ima i ovakvih i onakvih.

U Banjaluci je danas bilo nemoguće ne primijetiti ljude koji su se uputili kod nekog na slavu. U skoro svakoj ulici mogli ste sresti nekoga sa ”slavskom kesom”.

Na fenomen Nikoljdana osvrnuo se i satirični sajt Njuz.net i to na ovaj način:

“Uprkos prognozama da će se polovina stanovništva Srbije koja ne slavi Svetog Nikolu danas uputiti kod polovine koja slavi ovogodišnja izlasnost na slavu je manja od 50 odsto, saopštio je CeSID.

Do 16 časova izaznost gostiju na slavu bila je 38,6 odsto što je za oko 4 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, rekao je za Njuz Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a.

– Za sada je najmanja izlaznost zabeležena na gradskim područjima, ali se očekuje da će se u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima ona povećati. Međutim, trend je takav da gotovo sa sigurnošću možemo da tvrdimo da ona neće dostići očekivanih 50 odsto, čak ni kada se u obzir uzmu gosti koji će doći na drugi dan slave – ocenio je Vuković.

Prema njegovim rečima posmatračii CeSID-a zabeležili su par nepravilnosti kod pojedinih domaćinstava.

– Na jednoj slavi u zaječarskoj opštini pojedini gosti su dolazili po dva puta kako bi povećali izlaznost, dok je na dvanaest slavskih jedinica utvrđeno da su domaćini slave obećavali mrsnu trpezu svima koji dođu. Sve nepravilnosti su uredno zabeležene i dolasci gostiju u ovim slavskim jedinicama moraće da se ponove – objasnio je programski direktor CeSID-a. On je istakao da ga u ovom trenutku najviše brine mogućnost izbijanja incidenata nakon objavljivanja ovih rezultata.

– U pojedinim opštinama simpatizeri Svetog Jovana, Svetog Aranđela i Đurđevdana počeli su da slave poraz Svetog Nikole i da proglašavaju svoje slave za najpopularnije u Srbiji, što je dovelo do konflikta a sa pristalicama današnje slave pa je policija je morala da interveniše kako bi sprečila da se fizički obračunaju – izjavio je Vuković.”

Srećna slava svima koji slava, a onima koji idu ”na drugi dan” savjetujemo da budu umjereni u hrani i piću.

(mojKontakt/ATV/Njuz)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender