26. 11. 2020.
Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

Špirić: Savez za promjene je gori od nas

Potpredsjednik SNSD-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikola Špirić ocijenio je da je Savez za promjene beznačajna grupa u Savjetu ministara BiH, kao i da su “lakmus papir politike Bakira Izetbegovića”.

Povodom tvrdnji predstavnika tog saveza da je vlast Republike Srpske svjesno prouzrokovala sukob sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i Tužilaštvom kako bi spriječila istrage o navodnom kriminalu funkcionera SNSD-a, Špirić je pozvao sve institucije da budu profesionalne, a ne političke.

“I mi smo bili na vlasti osam godina, ali nismo bili glasnogovornici ni Sipe ni Suda niti Tužilaštva BiH. Promjenom političkog koncepta, pojedine partije su postale glasnogovornici tih agencija… Ne postoji idealna vlast, ali jedino gore od nas je ovo što se nudi kao alternativa”, rekao je Špirić za “Euroblic”.

On je istakao da visoki predstavnik u BiH funkcioniše u skladu sa svojim ovlaštenjima, ali da je razočaran željom Bošnjaka za tim bonskim ovlaštenjima.

“Volio bih da oni, bez obzira na svu situaciju, pozovu predstavnike Republike Srpske na dijalog kako bi se stvari rješavale unutar BiH. Stav Narodne skupštine Republike Srpske jeste da se sprovede konsultativan referendum o reformi pravosuđa. Ne radi se ni o kakvoj secesiji i odvajanju Republike Srpske”, naveo je Špirić.

On je rekao da mu smeta što je pitanje referenduma predstavljeno u međunarodnoj zajednici kao pitanje rata i mira, kao i što mnogi kažu da referendum hoće Milorad Dodik, ali je, u stvari, cilj da se vidi šta kažu građani o kredibilitetu odluka OHR-a i pravosudnih institucija.

“Najbolje bi bilo da strukturalni dijalog o pravosuđu svojim kvalitativnim potezima deligitimiše razloge za referendum. To bi bio logičan odgovor na zahtjev za referendum”, smatra Špirić.

On je naglasio da nije upoznat ko je na spisku za smjenu funkcionera Srpske, ali je dijelom upoznat o njegovom postojanju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender