05. 12. 2020.
Firma iz Sarajeva osmislil prvi domaći električni bicikl

Firma iz Sarajeva osmislil prvi domaći električni bicikl

Firma iz Sarajeva osmislil prvi domaći električni bicikl

Firma “BCBajisikls” osmislila je prvi BH električni bicikl, kao praktično i energetski efikasno prevozno sredstvo.

Ovaj izum trebalo bi u gradskim sredinama da smanji gužve, ali i zagađenje životne sredine, piše Dnevni avaz.

Dizajn i funkcije “Modela Z” kreirao je, u konsultacijama s velikim brojem stručnjaka iz raznih oblasti kao i samih korisnika, student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Loren Keserović, višegodišnji profesionalni biciklista i član udruženja “Giro di Sarajevo”.

“Model Z”, kako kaže, težak manje od 15 kilograma, spada u najlakše bicikle, jednostavno se sklapa za manje od 30 sekundi, a cijena će mu biti niža od cijene sličnih proizvoda.

“Osnovne komponente su unikatne, a sa integrisanom baterijom koja se napuni za sat i po moći će da pređe 30 do 35 kilometara”, navodi Keserović.

Električne komponente su iz uvoza, ramovi iz pogona kompanije “Bekto Precisa” u Goraždu, s kojom je načelno dogovorena buduća saradnja, a finalno sklapanje bi se radilo u Sarajevu.

Planirano je da se prvi primjerci “Modela Z” nađu na tržištu krajem iduće godine, a dok u BiH ne budu prepoznate sve prednosti i značaj ovakvog načina prevoza, trebalo bi da se izvoze u Holandiju, Englesku i druge zapadnoevropske zemlje.

“Bosnian Concept Bicycles je startap kompanija, koja još nije registrovana zato što nam je preskupo da plaćamo ogromne poreze državi, a još nemamo bicikl u proizvodnji. To što nam je preskupo da se registrujemo je otežavajuća okolnost koju je loša politika nametnula ovakvim firmama, jer na mnoge grantove i podsticaje ne možemo da se prijavimo jer nismo registrovani. To je jedan začarani krug u kom se preduzetništvo praktično guši umjesto da se podstiče”, rekao je Keserović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender