15. 06. 2021.
Počinje isplata penzija

Počinje isplata penzija

Prosječna plata u RS biće veća za devet KM

Vlada Republike Srpske (RS) u predloženoj ekonomskoj politici RS navodi da se u narednoj godini očekuje blagi rast prosječne neto plate i to za samo devet KM, sa 833 KM na planirane 842 KM, bez planiranog rasta zarada u javnom sektoru.

U predloženoj Ekonomskoj politici za 2016 , koju će sutra razmatrati poslanici Narodne skupštine RS Vlada RS očekuje nastavak privrednog rasta s porastom BDP-a od 2,4 posto.

Projektovana pokrivenost izvoza uvozom iznosila bi oko 57,4 posto, a prema procjenama Ministarstva finansija RS, učešće javnog duga u BDP-u u 2016. godini će iznositi 48,5 posto BDP-a.

Prema ovoj ekonomskoj politici reformske oblasti projektovane su s ciljem osiguranja stabilnog privrednog rasta, fiskalne održivosti, socijalne sigurnosti, vladavine prava i evropskih integracija.

Vlada RS potvrđuje da će biti usvojeno novo radno zakonodavstvo.

Aktivnosti koje će obilježiti narednu godinu radi postizanja stabilnog privrednog rasta zasnivaju se na oporavku privrede i unapređenju poslovne klime koji se namjeravaju postići smanjenjem poreskog opterećenja rada, donošenjem novog Zakona o radu, Strategijom zapošljavanja za period 2016.–2020. godina, Zakonom o podsticanju zapošljavanja, nastavkom procesa privatizacije, novim ubrzanim stečajnim postupcima, uspostavljanjem i razvojem poslovnih zona u RS i drugo, stoji u ovom dokumentu.

I za narednu godinu se obećava uspostava registra parafiskalnih nameta posredstvom novog Zakona o poreskom sistemu, kao i novi Zakon o stečaju u kome će akcenat biti na blagovremenom pokretanju postupka restrukturiranja i stečajnog postupka.

Uopšteno se najavljuje reforma javne uprave i javnih preduzeća, s akcentom na restrukturiranje Željeznica RS.

Reforma zdravstvenog sektora podrazumijeva iznalaženje dodatnih sredstava za finansiranje zdravstva iz akciza na duhan i alkohol, kao i usvajanje novog modela finansiranja i kontrole fiskalne discipline domova zdravlja od jedinica lokalne samouprave.

Iz Vlade RS obećavaju da će, radi kvalitetnijeg i dosljednijeg ostvarenja mjera predviđenih ovom ekonomskom politikom, usvojiti Akcioni plan za njenu realizaciju, u kome će biti jasno definisane sve aktivnosti, nosioci aktivnosti i rokovi za njihovu realizaciju.

(Fena)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender