23. 11. 2020.
Slovenija dozvolila sklapanje braka i usvajanje djece gej parovima

Slovenija dozvolila sklapanje braka i usvajanje djece gej parovima

Slovenci na referendumu odbili gej brakove

Većina građana Slovenije, koji su danas izašli na referendum, izjasnili su se protiv gej brakova, pokazali su preliminarni, nezvanični rezultati.

Poslije skoro polovine prebrojanih glasova, 62 odsto građana je glasalo “protiv”, a 38 odsto “za”.

Kako je prenijela agencija STA, prema pravilima referenduma 20 odsto birača sa pravom glasa treba da se izjasni “protiv” da bi zakon bio odbačen.

Do 16 sati glasalo je 428.000 ljudi, odnosno 25 odsto upisanih birača.

Slovenci su se izjašnjavali o tome da li se brak može definisati kao zajednica dvije osobe umjesto kao zajednica muškarca i žene, kao i da li gej parovima treba dati pravo da usvajaju djecu.

Parlament Slovenije je u martu usvojio zakon kojim je definicija braka promijenjena u “zajednicu dvije osobe” umjesto “zajednicu muškarca i žene” čime su homoseksualni parovi dobili ista prava kao heteroesksualni parovi, uključujući pravo da usvajaju djecu.

Međutim, protivnici ovog zakona okupljeni u grupi “U pitanju su djeca” odmah su pokrenuli kampanju i uspjeli da prikupe 40.000 potpisa neophodnih za referendum.

Prije nekoliko dana ovim povodom oglasio se čak i papa Franja koji je

pozvao slovenačke političare da stanu u odbranu porodičnih vrijednosti. Ne pominjući eksplicitno referendum, papa je grupi slovenačkih hodočasnika rekao da ohrabruje “sve, pogotovu one sa javnom odgovornošću, da podrže porodicu, koja je strukturna referentna tačka za život društva”, prenosi AFP.

Ovo nije prvi referendum ove vrste u Sloveniji čiji su građani odbacili gej brakove na referendumu 2012 premda je tada na glasanje izašao mali broj građana.

Predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, odnosno njegova stranka, podržavaju zakonm jer smatraju da će otkloniti diskriminaciju i garantovati jednaka prava svim građanima.

Bivši premijer iz opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša je protiv zakona i smatra da brisanje pola iz definicije braka daje osnova za kršenje ljudskih prava djece, prenosi AFP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender