29. 11. 2020.

Turpeinen: Mladić je žrtva propagande

General Ratko Mladić nije “balkanski kasapin” kako žele da ga predstave u savremenoj istoriji, nego ličnost koga su pobjednci oklevetali, izjavila je ugledni finski psihijatar i političar Pirko Turpeinen.

Finska profesorka, koja je i funkcioner finskih socijaldemokrata, a radila je i kao stručni saradnik u Komsiji Savjeta Evrope za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava, rekla je za “Večernje novosti” da se generalom Mladićem bavi zbog “istorijskih kontroverzi koje prate ovaj slučaj”.

– Pročitala sam sve što sam mogla da nađem u medijima šta je ovaj čovjek navodno uradio ili rekao na TV-u i u novinama. Bila sam u Hagu gdje sam kroz dokumenta pratila njegovo suđenje. U BiH sam se sretala sa njegovim saradnicima – oficirima. Iz svega toga logičan zaključak je da je Mladić žrtva – rekla je Turpeinenova.

Ona je navela da je preko interneta počela da traži integralne govore generala Mladića objavljene u svjetskim medijima, istraživala je i u bibliotekama u kojima se čuvaju mikrofilmovani novinski članci.

Turpeinenova je ispričala da je prije dvije godine obišla mjesta u BiH gdje su se odigrali navodni Mladićevi zločini i u kojima još žive ljudi koji su bili učesnici ratnih događaja.

– Došla sam do zaključka da je Mladić žrtva propagande – rekla je Turpeinenova i istakla da je Mladić “bio čovjek koji je branio svoj narod i koji je držao vojničku riječ”.

Ona navodi da je počela rad na novoj knjizi o ljudima sa kojima je sarađivala baveći se politikom, a čiji je radni naslov “Elizabet Ren, Helena Ranta i Marti Ahtisari kao sluge NATO-a”.

– Renovu poznajem još dok je bila finski ministar odbrane i kada je od SAD kupila avione “hornet F-18”, krajem prošlog vijeka. Јoš tada mi je bilo neprijatno što jedan ministar zemlje kao što je Finska kojoj ni od koga ne prijeti realna opasnost toliko “slavi” dolazak ovihi borbenih aviona – rekla je Turpeinenova.

Ona je ocijenila da je Helena Ranta druga žena koja se ogriješila o Srbe svojim falsifikovanim izvještajima o događajima u Račku na Kosovu i Metohiji /o navodnom masakru nad Albancima, koji je poslužio kao povod za bombardovanje SR Јugoslavije/.

– Taj izvještaj je trebalo da odobri prvi finski forenzičar i patolog profesor Anti Pentila, ali ona nikada izvještaj nije dostavila njemu, nego generalu Vilijemu Vokeru – rekla je Turpeinenova.

Ona je istakla da trećoj ličnosti u njenoj knjizi, Martiju Ahtisariju, bivšem predsjedniku Finske i nobelovcu, “nimalo ne služi na čast uloga koju je za NATO odigrao protiv Srbije”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender