23. 06. 2021.
Lopovi se dosjetili: U krađu sa aluminijskom folijom

Lopovi se dosjetili: U krađu sa aluminijskom folijom

Lopovi se dosjetili: U krađu sa aluminijskom folijom

Dok Srbi aluminijumskom folijom liječe kostobolju i bolne pete, prema hit receptu sa interneta, lopovi folijom liječe imovinsko stanje. Oni, naime,  velike torbe iznutra oblažu aluminijumskom folijom, i na taj način sprečavaju alarme da zapište pri izlazu iz trgovine sa pokradenom robom. Stručnjaci objašnjavaju z da folija “dekoncentriše” alarme.

Jedna prodavačica iz Kargujevca, koja radi u butiku od oko 500 kvadratnih metara, kaže da njene kolege iz branše ne mogu da postignu i nauče sve lopovske fore.

– Mi prodavci ne uspjevamo da pratimo na koji sve način ljudi kradu, mi učimo svoj posao, lopovi svoj. Dok sam kroz prepunu radnju žurila ka mušteriji, koja me je pozvala, pogled mi je pao na muškarca koji je u ruci nosio torbu. Iz nje je virila aluminijumska folija. U hodu sam pomislila šta će mu folija? Odmah mi je sinulo. Čula sam za to. Pošla sam za njim – priča ona za Telegraf.

Lopov je shvatio da je raskinkan i ubrzao korak, ali je, ipak, ostao bez plena.

– Viknuh mu: “Ološu, stani!” Već je bio pred vratima. Stigla sam ga i uspjela da dograbim ručke njegove torbe. Pala sam na kolena i čvrsto je držala. Vikala sam na sav glas: “Lopov, lopov, upomoć.” Srećom, on je u opštoj gužvi odustao, a ja sačuvala robu. Pokušao je iz radnje da mi iznese garderobu vrijednu skoro 20.000 dinara – kaže ona.

Prema njenim riječima, lopovi svoje torbe sa unutrašnje strane oblože aluminijumskom ili folijom, koja u automobilima služi za zaštitu od sunca. Unutra ubacuju robu zajedno za alarmima. Kada sa torbom lopov prođe alarmni sistem na izlazu, alarmi ne pište. Tako iznose robu vrijednu i po par desetina hiljada dinara, nekada i više nego što je cijela plata prodavca.

Stručnjaci objašnjavaju da se radi o ometanju elektronske zaštite pomoću folije. Lopovi, naime, ukradenu robu ili stavljaju u tobru presvučenu alu folijom, ili njome umotavaju tagove odnosno alarme koje su na odeći.

Ali, ovaj tip ometanja rada je efikasan samo uko ne postoji metal detekcija kao sastavni dio sistema za zaštitu od krađe. Najnoviji sistemi zaštite, međutim, zajedno sa detekcijom tagova, detektuju i prisustvo velike količine metala (folije) time sprečavaju ovaj vid krađe.

Problem je što se mnogi trgovci opredjele za jeftinije sisteme zaštite, a kada lopovi to otkriju, gazde lokala shvate onu staru “ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender