15. 06. 2021.

Pretresi i hapšenja povezanih sa ISIS-om

Po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, na području Sarajeva, provodi se opsežna akcija u borbi protiv terorizma koju realizuje Federalna uprava policije uz podršku partnerskih policijskih agencija.

Vrše se pretresi i hapšenja osoba povezanih sa ISIS-om i radikalnim grupama, javlja Anadolija.

Meta aktivnosti su oko 15 osoba, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama ISIS-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

Vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIS-a.

“Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH. Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inostranstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz članka 202a. i 202b. KZ BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender