02. 12. 2020.
Sarajevo: Uhapšeno 11 osumnjičenih za terorizam

Sarajevo: Uhapšeno 11 osumnjičenih za terorizam

Sarajevo: Uhapšeno 11 osumnjičenih za terorizam

U akciji Federalne uprave policije na širem području Sarajeva uhapšeno je 11 osoba osumnjičenih za terorizam, a izuzeta je velika količina dokumentacije koja dokazuje da su ova lica pripremala teroristički napad. Pronađena je i zastava ISIL-a.

Uhapšen je i jedan od glavnih vođa grupe, po imenu Kemal, a grupa je, prema izvorima iz policije, pripremala teroristički napad. Pretreseno je više stambenih lokacija na širem području Sarajeva – Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije. Akcija, u kojoj učestvuje više od 100 policajaca, sprovodi se prema nalogu Tužilaštva BiH.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije  kaže da se uhapšene osobe dovode se u vezu s krivičnim djelima terorizam, finansiranje terorizma, podstrekavanje i pripremanje krivičnog djela, kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta. Oni se dovode i u vezu s kršenjem zakona o slobodi vjere.

Po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, na području Kantona Sarajevo, provodi se opsežna akcija koju realizuje policija Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i OBA BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Meta aktivnosti su oko 15 lica, za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama ISIL-a, kao i strukturama povezanim sa licima na ratištima Sirije i Iraka.

Pretres se vrši na dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste.

Prilikom pretresa, pronađeni su određeni dokazni materijali, koji ukazuju na povezanost sa strukturama ISIL-a.

Pretreseni su i objekti u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje je prije 2 mjeseca izvršen teroristički napad u kojem su ubijena 2 vojnika OS BiH.

Tužilaštvo BiH poručuje građanima BiH, da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama preduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane Bosne i Hercegovine.

Navedena lica su pod istragom su zbog krivičnog djela javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz člana 202a. i 202b. KZ BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender