25. 11. 2020.
Srpska na ime penzija isplaćuje Srbiji pet miliona evra

Srpska na ime penzija isplaćuje Srbiji pet miliona evra

Srpska na ime penzija isplaćuje Srbiji pet miliona evra

Fondovi penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske i Srbije potpisali su danas u Beogradu protokol iz ove oblasti, prema kojem će Srpska u naredne četiri godine isplatiti Fondu PIO Srbije oko pet miliona evra na ime međusobnih potraživanja.

Protokol su potpisali direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić i direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina.

Vulin je izrazio zadovoljstvo odnosima vlada Srbije i Srpske i napomenuo da oni nikada nisu bili srdačniji ni bliži, a da je dokaz za to i saradnja dva fonda PIO.

On je naveo da dug Fonda PIO Republike Srpske prema Srbiji iznosi 4,8 miliona evra, a Srbije prema Srpskoj 160.000 evra.

Vulin je rekao da se pregovara i o međusobnim potraživanjima sa Federacijom BiH, čiji je dug prema Srbiji po osnovu penzija 5,5 miliona evra. On se nada da će i ovaj dug biti riješen u najskorije vrijeme.

On je podsjetio na sporazum o elektronskoj razmjeni podataka između Srpske i Srbije i da je otkriveno da u Srbiji 71 korisnik, koji je umro, dobija penziju iz Republike Srpske, a da u Srpskoj 234 umrla korisnika dobijaju penziju iz Srbije.

Prema njegovim riječima, na teritoriji Republike Srpske živi 10.817 korisnika penzija iz Srbije za koje se godišnje izdvaja 16 miliona evra, a u Srbiji je 16.825 korisnika koji dobijaju penzije iz Srpske, za šta se na godišnjem nivou izdvaja 25 miliona evra.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić rekao je da će Fond PIO Srpske u jednakim ratama isplatiti oko pet miliona evra Fondu PIO Srbije.

On je istakao da ova isplata duga ne može da utiče na stabilnost Fonda PIO Republike Srpske, te naveo da budžet ovog fonda iznosi 500 miliona evra i da od 1. januara iduće godine prelazi na trezorsko poslovanje, što će dati dodantu stabilnost u obezbjeđivanju nedostajućih sredstava.

“Ovo je još jedan pokazatelj da se u protekle tri do četiri godine intenzivno radi na razmjeni podataka i oba fonda se dovode u stanje da potpuno vladaju svim podacima, te da se na transparentan način svim osiguranicima omogući da dobiju ono što su stekli u radnom vijeku”, rekao je Milić.

On je dodao da budžet Srpske nastoji da pokrije i sve druge doprinose za osiguranike, koji su prava ostvarili u preduzećima koja su sada u stečaju ili su likvidirana.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović rekao je da se ovaj protokol odnosi na oko 1.600 korisnika.

On je naveo da Srbija po osnovu penzija duguje Republici Srpskoj 160.000 evra, a Federaciji BiH 350.000 evra. Panović je dodao da će protokol sličan ovom današnjem Srbija potpisati i sa fondom PIO FBiH.

Panović je pojasnio da fondovi duguju sredstva jedni drugima po osnovu preračuna penzija za sve vrijeme, koje su ti fondovi isplaćivali penzije za radna prava stečena prije 2004. godine.

Protokol se odnosi na regulisanje međusobnih obaveza po osnovu namirenja odštetnih zahtjeva u primjeni člana 42. Sporazuma između bivše SR Jugoslavije i BiH o socijalnom osiguranju.

Dokumentom se utvrđuju način i rokovi izmirenja međusobnih potraživanja, koja su nastala po osnovu ispostavljenih odštetnih zahtjeva u postupku ponovnog obračuna penzija između Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske.

Potpisivanju protokola nije prisustvovao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, iako je bilo najavljeno iz pres službe Ministarstva rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender